VI Jornades de Reflexió Educativa porten el debat entre l’ètica i la ciència a La Seu d’Urgell

El divendres 30 de setembre es van inaugurar les VI Jornades de Reflexió Educativa que organitza el Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats de Catalunya, presidides per Mons. Joan-Enric Vives, que n’és membre, i la Degana Excma. Sra.  Josefina Cambra i el M.I. Ministre d’Educació d’Andorra Èric Jover, a la Sala Sant Domènec de La Seu d’Urgell. També hi eren l’Alcalde de La Seu d’Urgell, Il·lm. Sr. Albert Batalla, la directora General d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat Sra. Montserrat Llobet; el Director RSC/Comunicació de Caixa d’Enginyers, Sr. Víctor Cardona, i la directora de la Fundació Víctor Grífols, Sra. Núria Terribas.

La Sra. Terribas va ser l’encarregada d’introduir el Dr. Màrius Morlans, metge, membre del Comitè de Bioètica de Catalunya i expresident de la Comissió Deontològica del COM, que va fer la conferència inaugural, on va parlar sobre «El coneixement científic i el saber de l’ètica», on va comparar ciència i ètica en els seus elements essencials, analitzant la necessitat i les condicions de possibilitat del diàleg entre ambdues. També va tractar de la pràctica clínica com una activitat en què calen les dues.

Les jornades van seguir dissabte i diumenge amb tallers de propostes a l’aula i dels projectes educatius. Durant les jornades, que portaven el títol enguany «Ética i ciència: un equilibri (im)possible?», es va debatre sobre l’equilibri de l’ètica i la ciència i alhora es va reflexionar sobre les relacions, de vegades complexes, entre les ciències, les ètiques, les polítiques i els valors socials. En van parlar en sengles ponències la Dra. Begoña Roman i el químic Xavier Duran. Es va cloure amb una ponència del catedràtic emèrit de la UAB Ramon M. Nogués, sobre l’aventura de generar valors i la bioètica com a responsabilització de la vida.

Pel Col·legi de Doctors, ha arribat el moment de preguntar-se si aquest debat està inclòs en el projecte d’escola i veure com es reflecteix en el dia a dia de les aules, les tutories i no solament en els continguts de les matèries. Amb la participació de professorat i experts del món educatiu i científic es va abordar conjuntament aquest debat i reflexió per buscar vies que permetin a l’escola plantejar objectivament aquestes reflexions i dinamitzar-les a l’aula.

Durant la tarda de divendres, els degans que formen la Comisión Permanente del Consejo de Doctors i Llicenciats a Espanya, van fer una visita a l’Arquebisbe i Copríncep, Mons. Joan-Enric Vives, al Palau Episcopal.

Compartir