Visita i celebració nadalenca al Centre Penitenciari d’Andorra

Com ja és tradició en aquests festes de Nadal, l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, va visitar el Centre Penitenciari de “La Comella” del Principat d’Andorra la tarda del dia 19 de desembre i hi va celebrar el Nadal. Va tenir una breu reunió amb el Director i Subdirector del Centre Srs. Francesc Tarroch i Ismael Hernando i després va presidir l’Eucaristia i al final va saludar personalment cadascun dels interns.

Van concelebrar la missa l’Arxiprest de les Valls d’Andorra i Delegat diocesà de pastoral penitenciària, Mn. Ramon Sàrries, i el Secretari General, Mn. David Codina. I professors i alumnes del les Escoles Mare Janer i Sant Ermengol van animar els cants amb música.

A la trobada amb el Director i Subdirector, l’Arquebisbe va ser informat de la situació actual dels presos interns, els funcionaris i el Centre Penitenciari. Aquest compta en aquest moment amb 43 reclusos interns i 6 pernoctes, d’entre 67 i 19 anys i no hi ha cap menor d’edat. La majoria dels interns són homes (20 preventius i 18 penats) i només hi ha 3 dones, només una d’elles penada. El Director del centre explicà les diverses activitats que s’ofereixen als interns per tal d’afavorir la seva formació i la seva reinserció al món laboral i la seva socialització, destacant que hi ha 8 persones que estudien en diferents graus de batxillerat i universitari a través de convenis amb centres i amb voluntaris, i per garantir el respecte i la dignitat de totes les persones que tenen privada la seva llibertat. Van informar que la Comissió de Prevenció de Tortures ha qualificat molt positivament la situació de La Comella, en la seva recent visita al centre.

A continuació tingué lloc la Celebració de l’Eucaristia nadalenca que comptà amb l’acompanyament musical d’alguns alumnes del Col·legi Janer i del Col·legi Sant Ermengol i amb la presència de diversos professors i la Gna. Tomasa Itoiz.

Mons. Vives a la seva homilia exhortà els interns a viure la missa de Nadal com un moment d’alegria, de fe i d’estimació entre les persones, i sobretot, un crit de lloança a Déu. Els va animar que aquella missa fos una manera de reanimar el foc de la seva fe, que les persones porten molt endins, per tal que es renovés, tot demanant ajut al buf de l’Esperit Sant. L’Arquebisbe proclamà que el naixement de Jesús fa que tota persona humana sigui revestida d’una gran dignitat que res ni ningú, per més privat de llibertat o errors que hagi pogut cometre a la seva vida, pot eliminar. Finalment recordà els interns que l’amor de Déu ho pot tot; i els va desitjar que l’Esperit Sant bufi aquest Nadal i que el seu foc ens ajudi a tenir confiança en Déu i en nosaltres mateixos, i ens obri a l’amor a les seves famílies i amics, i als altres interns.

Al final de la missa, cada intern rebé un lot-obsequi de Càritas Andorrana i un comentari a l’Evangeli de cada dia, i pogué saludar personalment l’Arquebisbe i Copríncep, moment que molts aprofitaren per fer-li conèixer les seves inquietuds i el seu agraïment.

Posteriorment tingué lloc una petita explicació didàctica per als joves que havien acudit a la celebració eucarística, sobre el Centre i la seva organització interna. El Copríncep episcopal volgué agrair en nom de tot el País el treball de tots els funcionaris i membres del Cos Penitenciari d’Andorra en l’exercici de la seva funció.

Compartir