Bisbes de tota Europa, Amèrica del nord i Sud Àfrica visitaran les comunitats cristianes vulnerables de Gaza, Betlem i els refugiats a Jordània en la reunió de la Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport de l’Església a Terra Santa el gener de 2016.
El dijous 7 de gener, els Bisbes visitaran la petita comunitat cristiana de Gaza, celebrant l’Eucaristia a la Parròquia de la Sagrada Família, trobant-se amb els fidels de la Parròquia, visitant l’escola de les Germanes del Sant Rosari i visitant diversos projectes per ajudar la població a reconstruir les seves vides després de la darrera guerra del 2014. És la tercera vegada consecutiva que els Bisbes visiten la població de Gaza, temps on han pogut constatar que la guerra del 2014 va conduir a la mort de més de 2.000 habitants de Gaza, entre ells uns 500 infants i com una tercera part de la població s’ha hagut de desplaçar internament. La comunitat cristiana està formada per 2.500 persones, dels quals uns 200 són catòlics.
Els Bisbes, posteriorment de visitar Gaza, tornaran un any més a anar a Betlem, on celebraran l’Eucaristia i visitaran la comunitat cristiana de Beit Jala, que ha patit darrerament la pèrdua de les seves terres que suposaven el mitjà de vida per a moltes famílies com a conseqüència de l’expropiació de les seves propietats i la construcció d’un mur de separació en l’anomenada Vall de Cremisan.
L’objectiu de la resta de la visita serà Jordània i els refugiats que allà han estat acollits després que s’hagin vist forçats a abandonar les seves llars com a resultat del conflicte bèl·lic actual entre Síria i Iraq. La ONU situa el nombre total de refugiats a Jorània actualment en una mica més de un milió de persones, la majoria dels quals són sirians. Els Bisbes arribaran a Jordània el dia 10 de gener i romandran allà fins el dia 14.
La Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport de l’Església a Terra Santa es va iniciar per iniciativa de la Santa Seu a finals del segle passat per oferir suport a les comunitats cristianes locals de Terra Santa. Durant els últims 15 anys la Conferència Episcopal d’Anglaterra i Gales ha organitzat la visita i aquest any la coordinació estarà encapçalada pel Bisbe Declan Lang, Bisbe de Clifton.
Bisbes participants l’any 2016 en la Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport de l’Església a Terra Santa
Anglaterra i Gales, Bisbe Declan Lang
Canadà, Bisbe Michel Dubost
Alemanya, Bisbe Thomas Renz
Irlanda, Bisbe John McAreavey
Itàlia, Bisbe Rodolfo Cetoloni
Escandinàvia, Bisbe Peter Burcher
Escòcia, Bisbe William Nolan
Sud Àfrica, Bisbe Setphen Brislin
Espanya i Andorra, Arquebisbe Joan-Enric Vives
Suïssa, Bisbe Fèlix Gmur
Estats Units d’Amèrica, Bisbe Oscar Cantu
Comissió dels Bibes de les Conferències Episcopals d’Europa, Bisbe William Kenney
Església d’Anglaterra, Bisbe Chrisophter Chessun.
Notes explicatives
La Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport de l’Església a Terra Santa, formada per Bisbes de tota Europa, Amèrica del Nord i Sud-Àfrica, es va crear a finals del segle XX, per exprés desig de la Santa Seu. El seu objectiu era visitar i donar suport a les comunitats cristianes locals de Terra Santa. La Coordinadora té com a raó de ser el que tradicionalment s’ha expressat amb “les 3 P”: pregària, pelegrinatge i pressió. La Coordinadora no té com a objectiu fonamental ni per part de la Santa Seu, ni per part dels membres que la integren, la recaptació de fons econòmics o la construcció de projectes, malgrat que una considerable inversió per al desenvolupament i un creixement dels pelegrinatges, s’han incrementat de forma indirecta com a conseqüència de les visites dels Bisbes. La pregària és l’ànima de la reunió anual, amb la celebració diària de l’Eucaristia, sovint en diferents ritus, i la celebració en comú de la pregària de la Litúrgia de les Hores.
El pelegrinatge és un dels aspectes més interessants i enriquidors de la trobada anual. Els Bisbes sigui individualment o sigui en grup, visiten les comunitats catòliques i participen de la seva litúrgia dominical, trobant-se amb els membres de la comunitat local i, algunes vegades, amb les seves figures polítiques. En moments difícils, els Bisbes que visitaven les comunitats han escoltat sovint la petició de les comunitats que hi hagués més pelegrinatges de fidels que vinguessin a conèixer la situació, i els Bisbes han traslladat aquesta peticióó a les Conferències episcopals respectives per a fomentar els pelegrinatges.
Pressió, o, en una paraula més suau, persuasió, es refereix al treball que es porta a terme després de la reunió anual, quan els Bisbes tornen a casa seva i parlen amb els seus propis governs, parlamentaris, ambaixadors israelians i palestins i en els mitjans de comunicació social sobre l’àmplia gama de qüestions que afecten la vida dels cristians i que ells han pogut experimentar en la seva estada a Terra Santa. En línia amb la postura de la Santa Seu a tot el món, els Bisbes no busquen privilegis per als cristians, sinó la dignitat i justícia per a ells i per a tots els qui es troben en conflictes similars. Potser podríem parlar d’una quarta P: presència. Els bisbes es fan presents cada any i a través d’ells, l’esperança, per sobre de tot, recordant les “pedres vives” de les comunitats cristianes a Terra Santa que no són oblidades pels seus germans i germanes de les altres parts del món.
La reunió d’aquest any es centrarà en la situació dels cristians vulnerables, especialment aquells que s’han vist forçats a fugir de la seva terra natal i buscar refugi en altres llocs. La Coordinadora seguirà centrants-e en la situació a Gaza i en les qüestions que afecten la Vall de Cremisan. També la Coordinadora visitarà l’Església local de Jordània.
La trobada dels Bisbes de la Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport de l’Església a Terra Santa tindrà lloc a Betlem i Jordània del 9 al 14 de gener de 2016 amb un pre-encontre de Bisbes que visitaran Gaza del 7 al 8 de gener.