Trobada del Moviment d’esplais amb més de 4.000 infants, joves i monitors

Més de 4.000 infants, joves i monitors del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés van aplegar-se a Vilafranca del Penedès amb l’objectiu de commemorar el 60è aniversari de l’inici de les activitats la Fundació. Va ser una trobada única i multitudinària, amb la participació de més de 4.000 infants i adolescents, que van arribar acompanyats dels seus monitors i monitores dels centres d’esplai que el MCECC aplega a tot Catalunya, Andorra i Mallorca. La feina altruista de més de 250 voluntaris i voluntàries va ser un dels factors clau per l’èxit de la trobada. La Fundació Esplais Santa Maria de Núria, del Bisbat d’Urgell, també hi va participar.

Sota l’eslògan ‘L’Esplai Multiplica!’, la trobada VÈRTEX va reunir totes aquelles persones que comparteixen una mateixa manera d’entendre l’educació en el lleure a l’esplai. Així doncs, la capital de l’Alt Penedès va esdevenir aquest cap de setmana, un gran espai de reflexió en el qual s’han compartit experiències, transmès valors i posat de manifest que l’esplai és una autèntica eina de transformació social, ja que multiplica la persona, el grup i la societat. Al llarg del cap de setmana els 4.000 infants i adolescents van realitzar activitats educatives entorn a aquests tres àmbits de la transformació social que comporta l’esplai.

“A través de les activitats de lleure, als estius, o durant el curs, treballem competències i habilitats que ajuden infants i joves a aprendre a ser, a fer i a conviure en el món”, afirma un dels punts del manifest, que també expressa: “els esplais són una escola de vida on aprenem el respecte per la natura i el coneixement del país, el sentiment de pertinença a un grup i la voluntat de transformar i millorar el nostre entorn”.
 

L’educació en el lleure, una escola de ciutadania

L’educació en el lleure ha esdevingut una escola de ciutadania i la celebració dels 60 anys dels primers centres de colònies, l’origen dels actuals centres d’esplai, ha reivindicat la voluntat de reafirmar aquest compromís social i educatiu. “L’educació en el lleure ha representat una veritable escola de ciutadania perquè ha fet créixer i desenvolupar-se com a persones els infants i joves que hi han participat i ha ajudat a implicar-se després a la societat per fer-la créixer” ha afirmat Josep Oriol Pujol i Humet,  director general de la Fundació Pere Tarrés, que ha fet un balanç positiu i satisfactori de les sis dècades d’acció social i educativa de la Fundació Pere Tarrés, l’entitat de lleure més gran de Catalunya.
 

Activitats de la trobada

Diumenge al matí es va celebrar la cloenda de la trobada VÈRTEX. L’espai firal de Vilafranca del Penedès va ser l’escenari on s’han reunit els 4.000 infants, joves i monitors d’esplai per realitzar activitats dinamitzades, la celebració dels 60 anys de la Fundació Pere Tarrés, amb pastís inclòs, i la salutació del president i la vicepresidenta del MCECC, Xavi Nus. L’acte va comptar amb la participació dels Falcons de Vilafranca que van realitzar algunes de les seves figures més conegudes. La lectura d’un manifest, elaborat conjuntament entre tots els esplais presents, va posar el punt i final a la celebració. “El manifest és una reivindicació educativa del lleure i, alhora, la constatació que els esplais són una escola de ciutadania”, ha afirmat Nus, president del MCECC.

Justament l’educació en valors ha estat el fil argumental de la trobada, ja que és el que ha caracteritzat la funció educativa i social dels centres d’esplai de la Fundació Pere Tarrés al llarg d’aquests 60 anys de trajectòria. De fet, dissabte va ser el dia en què els infants van dividir-se per grups d’edat i van realitzar activitats en funció del grup. D’aquesta manera els petits (de 1er a 4art de primària) van tractar el valor de l’amistat a través d’activitats conjuntes amb jocs gegants i amb l’animació del músic infantil Roger Mas. Els mitjans (de 5è de primària a 2on d’ESO) es van centrar en el sentiment de grup a través d’activitats que va tenir lloc a diferents indrets de Vilafranca. I els grans (de 3er. ESO a 1er Batxillerat) van treballar la transformació de l’entorn amb activitats formatives sobre educació amb Jordi Vila, la medicina amb Nani Vall-llosera, l’acció socioeducativa amb Cristina López, el periodisme amb Rita Marzoa, l’humor amb Marta López, la reflexió i la denúncia social amb Xavi Casanovas, la cançó amb Cesc Freixas, la recerca amb Carlota Dobaño i el voluntariat internacional amb Marlen Niubó. Els 4.000 participants van passar la nit de dissabte repartits per diferents escoles de Vilafranca i el pavelló firal de la zona esportiva.
 

Vilafranca del Penedès

La trobada s’ha celebrat a Vilafranca del Penedès, el lloc on es van organitzar les primeres colònies després de la Guerra Civil. La zona també és pionera en l’edificació de la primera casa de colònies de Catalunya, la Casa de Colònies de Penyafort (Pontons). Les activitats d’estiu que es van organitzar a la casa de colònies van ser el germen d’alguns centres d’esplai de Vilafranca, com el Grup Esplai Parroquial (GEP). El GEP és un dels 200 centres d’esplai federats al MCECC de la Fundació Pere Tarrés, l’entitat de lleure més gran de Catalunya els centres del qual acullen més de 21.000 infants, adolescents i joves, gràcies a la tasca educativa i voluntària de més de 3.700 monitors.
180415 vèrtex mcecc 2018 web

Compartir