Trobada de formació permanent dels preveres i diaques d’Urgell a Montserrat

Dels dies 6 al 8 de juny va tenir lloc al Santuari de la Mare de Déu de Montserrat una trobada de formació permanent dels preveres i diaques de la Diòcesi presidits per l’Arquebisbe Joan-Enric. Els 18 preveres i 2 diaques que hi van participar residint a l’Abadia benedictina de Santa Maria, compartint amb els Monjos la vida en comunitat, la pregària, les celebracions litúrgiques… en uns dies intensos de renovació espiritual, de pregària i de fraternitat sacerdotal.

També els preveres i diaques van aprofundir en el coneixement de l’espiritualitat de la Regla de Sant Benet i la història del Monestir de Santa Maria de Montserrat a través de diverses conferències. Així, el Rector del Santuari de Montserrat, P. Joan M. Mayol, el dilluns dia 6, donà la benvinguda als preveres d’Urgell i els impartí una conferència sobre En l’Any Sant, Maria, Mare de Misericòrdia. A la tarda d’aquell dia 6, després de visitar l’interessant espai audiovisual sobre l’Abadia de Montserrat, el P. Abat Josep M. Soler, introduí els preveres en l’Espiritualitat benedictina de la Regla de Sant Benet, amb una interessant conferència sobre els aspectes és importants de la Regla i la seva aplicació a l’espiritualitat diocesana.

En trobar-se al Monestir el nou bisbe greco-catòlic de ritu bizanti d’Atenes, l’exarca P. Manel Nin OSB, van poder rebre una informació de la seva Església particular d’Atenes i Grècia, i de la problemàtica de les emigracions arribades darrerament a Europa. Seguí un col·loqui molt interessant amb el nou Exarca.

L’endemà dia 7, el Gà. Josep Galobart, Arxiver del Monestir, oferí dues xerrades als preveres sobre la història de Montserrat resumint les principals vicissituds històriques del Monestir al llarg de la història. A la tarda del dia 7 els preveres pogueren visitar les dependències de l’Escolania de Montserrat, guiats pel P. Sergi d’Assís Gelpí, que els va introduir en aquesta antiga institució de música coral i polifonia, al servei de l’Abadia de Montserrat per dignificar el culte litúrgic de la Mare de Déu. Tot seguit, el P. Bernabé Dalmau, antic bibliotecari, va mostrar als preveres d’Urgell la Biblioteca del Santuari oferint-los interessants explicacions sobre els llibres que allí s’hi conserven, més de 300.000 volums sobre filosofia, teologia, ciències bíbliques, patrologia, litúrgia, música, història de l’art, etc. A continuació també els acompanyà en la visita a la Sala Capitular de la Comunitat de Montserrat que és el nucli de la Comunitat de Monjos, el cor del monestir on tenen lloc els moments més importants i solemnes com les professions i els Capítols.

Finalment el dia 8, després del res de Laudes a la Basílica, els preveres d’Urgell passaren amb devoció la Porta Santa de Montserrat acollint el do de la indulgència en un gest ple de significat, presidits per l’Arquebisbe Joan-Enric. Posteriorment pogueren visitar la Cripta de la Basílica on descansen els 20 Monjos màrtirs beatificats el 13 d’octubre de 2013 a Tarragona, entre ells el P. Robert Grau i Bullich, fill de Coll de Nargó i el P. Joan Roca i Bosch, fill de Guissona, de la Diòcesi d’Urgell. A continuació, el P. Prior del Monestir, P. Ignasi M. Fossas, oferí als preveres una xerrada formativa sobre El lideratge pastoral a partir de la Regla de Sant Benet amb consells útils pastorals per als preveres, presos de la Regla de Sant Benet. Una visita guiada a Sant Millan, que guarda l’arqueologia bíblica no exposada al Museu, a càrrec del P. Pius-Ramon Tragan, prestigiós biblista i historiador, clogué els dies intensos d’aprofundiment, estudi i fraternitat.

Compartir