Reunió de l’Arxiprestat d’Andorra i Visita al Jaciment de la Roureda de la Margineda

El dia 18 de juliol, acompanyats per l’Arquebisbe i Copríncep Joan Enric Vives i l’arxiprest Mn. Ramon Sàrries, va tenir lloc la reunió de final de curs dels sacerdots de l’Arxiprestat de les Valls d’Andorra al Col·legi Janer, de Sta. Coloma d’Andorra la vella, i van visitar també el Jaciment arqueològic de la Roureda de la Margineda. Van guiar la Visita la Sra. Montserrat Cardelús i el Sr. Albert Villaró.

En ser la darrera reunió del Curs van retre un senzill i càlid homenatge i comiat als dos sacerdots salesians que deixaran properament la seva col·laboració pastoral al Principat d’Andorra, els PP. Xavier Brines, Director de l’Escola Sant Ermengol, i Joan Juncadella, Capellà de l’Hospital Ntra. Sra. de Meritxell i col·laboradors a Escaldes-Engordany.

Va resultar molt interessant la Visita als treballs arqueològics realitzats al Jaciment de la Roureda de la Margineda,  que han posat al descobert un dels jaciments medievals més importants documentats a Andorra i un dels més destacats de la vessant sud dels Pirineus. El jaciment es troba situat en uns terrenys propietat de la família Cardelús-Maestre i des de l’any 2007 “Molines Patrimonis” finança les diferents campanyes d’excavacions que s’hi duen a terme. També des de l’any 2010, compta amb l’ajuda del Govern d’Andorra a través de les subvencions atorgades per la restauració i conservació del patrimoni cultural. L’any 2012 Molines Patrimonis, el Govern d’Andorra i el Comú d’Andorra la Vella van signar un conveni segons el qual les dues institucions públiques es comprometien a col.laborar en la recuperació del jaciment i a treballar plegats per la seva posada en valor.

El conjunt arqueològic ocupa una àrea de més de 4.000 metres quadrats, dels quals 1.500 ja s’han excavat. Durant les diferents campanyes d’excavacions s’han recuperat milers d’objectes pertanyents a l’Edat Mitjana, principalment de ceràmica, ferro i bronze. Les troballes han obligat a reconsiderar alguns aspectes essencials de la història medieval d’Andorra, en un diàleg entre els vestigis arqueològics i la documentació històrica.

Compartir