Mons. Vives assisteix a la trobada per la Pau de Sant’Egidi a Munic

fotofinalemonaco2011

De l’11 al 13 de setembre, s’ha celebrat a Munic (Baviera, Alemanya) la Trobada Interreligiosa per la Pau organitzada per la Comunitat de Sant’Egidi i l’Arquebisbat de Munic que ha tingut per títol «Urgits a viure junts. Religions i cultures en diàleg», a la qual ha estat convidat Mons. Joan Enric Vives com a Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra.
Diumenge 11 de setembre al matí, l’Arquebisbe Joan Enric va concelebrar, a la Catedral de Munic, l’Eucaristia d’obertura presidida pel Cardenal Reinhard Marx, Arquebisbe de Munic. A la tarda, va participar a la Cerimònia en memòria de l’11 de setembre 2001 a la Marstallplatz i a l’Assemblea inaugural a la Residenz Herkulessaal, presidida per Ursula Kalb, presidenta de la Comunitat de Sant’Egidi a Alemanya. Al llarg de l’assemblea, a més del Cardenal Marx i Andrea Riccardi, fundador de la Comunitat de Sant’Egidi, van prendre la paraula també Christian Wulff, President de la República Federal d’Alemanya, i Horst Seehoofer, Ministre-President de Baviera. Durant l’acte es va llegir el missatge del Sant Pare per la trobada, en el qual Benet XVI afirma: «Hem d’aprendre a viure no els uns al costat dels altres, sinó els uns amb els altres; és a dir, hem d’aprendre a obrir el cor als altres, a permetre que els altres participin de les nostres joies, esperances i preocupacions. El cor és el lloc en el qual el Senyor se’ns acosta. Per això la religió, que es fonamenta en la trobada de l’home amb el misteri diví, està associada de manera essencial amb la qüestió de la pau. (…) És necessari el testimoniatge comú de tots els qui cerquen Déu amb cor pur, per fer realitat cada vegada més la visió d’una convivència en pau entre tots els homes» (podeu llegir el missatge sencer fent clic aquí).
Dilluns 12 de setembre, Mons. Vives va participar com a ponent a dues taules rodones: «Europa i la seva missió en el món» presidida i moderada pel Cardenal Reinhard Marx, i «Jueus i cristians, del diàleg a l’amistat» moderada pel Rabí Oded Wiener d’Israel. També va assistir el mateix dia, a la recepció oferta per la cancellera alemanya, Sra. Angela Merkel, als organitzadors i a alguns participants a la Trobada.
Dimarts 13, a les onze del matí, l’Arquebisbe d’Urgell ha assistit a la cerimònia en el memorial del camp de Dachau presidida pel Cardenal Roger Etchegaray, vice-degà del Col•legi Cardenalici. A Dachau, entre 1933 i 1945, van estar internats 2720 clergues per la seva oposició al règim nazi o per ajudar jueus i perseguits pel règim a amagar-se; dels 200.000 presos que hi van estar tancats, 42.000 consten que moriren al camp.
Al missatge final, signat pels representants de les diferents religions, es llegeix: «La globalització, que és un gran recurs, necessita trobar una ànima. L’egoisme porta a una civilització de la mort i provoca també la mort de molts. Per això cal mirar enlaire, obrir-se al futur i ser capaços de globalitzar la justícia. Hem de tornar a proposar amb força el problema de la pau en totes les seves dimensions. Estem destinats a conviure i tots som responsables de l’art de conviure. El diàleg s’ha revelat actualment com l’arma més intel•ligent i pacífica. És la resposta als predicadors del terror, que utilitzen fins i tot les paraules de les religions per difondre odi i dividir el món. Res no es perd amb el diàleg. Aquí, a Munic, hem experimentat la llengua del diàleg i de l’amistat. Perquè cap home, cap dona, cap poble no és una illa: hi ha un únic destí, un destí comú» (podeu llegir el missatge sencer fent clic aquí).
europa_y_su_mision_en_el_mundoAssemblea inauguralCelebració eucaristicaeuropa_y_su_mision_en_el_mundo2memorial_11_setembrememorial_11_setembre_mons_vivesmemorial_11_setembre_mons_vives2judios_y_cristianos_del_dialogo_a_la_amistadfotofinalemonaco2011monaco2011_dachau_3
Compartir