Centenari de les Missioneres de l’Immaculat Cor de Maria a La Pobla de Segur

L’Arquebisbe d’Urgell va presidir el dissabte 16 de juny l’acte de celebració del centenari de la presència de les Germanes de l’Immaculat Cor de Maria, a la Pobla de Segur, on van ser Monges de la Vetlla a les cses particularss dels malalts, després de l’Hospital de la Pobla i de l’actual residencia municipal, Mare de Déu de Ribera.

Mons. Vives va ser rebut a la seva arribada per l’Alcalde, Il.lm. Sr. Lluis Bellera i la Tinent d’Alcalde, Sra. Assumpció Civit, així com per la Superiora de la Comunitat, Gna. M. Jesús Alcalde i per la Mare General la  Gna Pilar Lazcon. També hi fou present la Consellera de Justícia, Hble. Sra. Esther Capella i alcaldes de pobles propers. Van concelebrar Mn. Josep M. Mauri, Mn. David Codina i els preveres de la vila amb el Rector Mn. Josep Eliüd Arias, Mn. Francesc Lloret i Mn. Joan Peretó. 

Els actes van començar a les quatre de la tarda amb la projecció d’un recull d’imatges des dels inicis de la presència de les religioses a La Pobla. Tot seguit es va celebrar la missa presidida per l’arquebisbe Joan Enric Vives, que va posar èmfasi en la donació i en la capacitat d’entrega de les monges, a imatge de la Mare de Déu, sempre plena desperanca i de caritat,  Mare de tota l’Església i de la humanitat. Va recordar que les religioses són persones totalment consagrades als altres, tots els dies. Atenen els malalts amb amor i donen a tots atenció, esperança i caritat.

En acabar la celebració eucarística, l’Alcalde en el torn de parlaments, va fer un emocionat agraiment a les religioses assegurant que el poble porta al cor totes les monjes que han passat per la comunitat de la Pobla de Segur, perquè tots els habitants de la ciutat tenen o han tingut algú a la residència. Per la seva banda, la Consellera de Justícia, que se sent filla de La Pobla de Segur, va posar en relleu la importància de la comunitat de Monges i el seu sentit de servei. Tambe va parlar la Superiora General, Gna. Pilar Lazcon,  que va agrair la col.laboració mútua entre institucions i comunitat que ha portat a treballar amb molts bons fruits, podent realitzar així el carisma de «servir i estimar. La Sra. M. Àngels  va donar un sentit i emocionat testimoni personal del viscut pels seus avis, que van amagar a casa seva les monges durant la Guerra Civil. 

Amb aquest acte l’Ajuntament va voler reconèixer la gran tasca d’atencions que les germanes han dut a terme a la població. Fa unes dècades van facilitar el naixement de molts nadons a la Pobla i, des de fa gairebé 60 anys, vetllen per la gent gran de la població i de la comarca. Les germanes de la congregació del Cor de Maria van instal·lar-se a la Pobla de Segur, a petició dels veïns, el 14 de febrer de 1918 i es dedicaren a vetllar els malalts a domicili. És per això que popularment se les coneixia com a Monges de la Vetlla. Passats uns anys de canvis i dedicació es va veure la necessitat de crear un nou Hospital i gràcies a la implicació i col·laboració de l’Ajuntament i els veïns de la població, l’any 1959 es va fundar l’actual Residència Mare de Déu de Ribera, on des de llavors les germanes desenvolupen la seva tasca assistencial i religiosa, i col·laboren amb la Parròquia.

Compartir