3r Aplec de Covet

Els pobles de Covet, Isona, Conca Dellà i de l’entorn van omplir l’església de La Nativitat de Covet el diumenge 21 de maig, per celebrar el tercer Aplec popular. La missa va ser presidida pel Vicari General d’Urgell, Mn. Josep Maria Mauri i els cants foren acompanyats per la Coral d’Isona.

Abans de l’Eucaristia hi va haver una conferencia sobre La representació del rapte del Prosèrpina en un capitell de Covet a càrrec del Dr. Francesc Fité, professor de la Universitat de Lleida.

Mn. Mauri va destacar la importància de celebrar un aplec com a dia de joia i alegria per donar gràcies a Déu, el Creador de tot. L’aplec és un signe del que ha de ser el Regne de Déu ja que Jesús moltes vegades comparava el Regne de Déu amb un gran banquet de festa on tothom hi és convidat i on cal estar per les necessitats dels altres. Va agrair els qui el fan possible, especialment, el Centre d’Estudis de la Conca Dellà, amb el suport del Bisbat d’Urgell, de l’Ajuntament d’Isona i de la Diputació de Lleida. En acabar la Missa es van cantar els goigs a la Mare de Déu de Covet que s’han recuperat.

Després de la missa, un aperitiu popular amb la degustació de productes de la Conca va estrenyer les bones relacions de veïnat.

El timpà i el conjunt de la portalada del temple de La Nativitat de Covet van ser restaurats i ara llueixen en tot el seu esplendor. Fa un any que es va fer una intervenció de conservació–restauració a la portalada esculpida de l’església, que fou supervisada pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) per tal d’assegurar-ne la conservació per al futur. Aquesta església és romànica del segle XII, catalogada com un bé cultural d’interès nacional. És també, una de les portalades més originals del romànic català. El Bisbat d’Urgell va impulsar la restauració dins del programa Romànic Obert de l’Obra Social «La Caixa» i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Compartir