3er. Simposi Internacional sobre el Concili Vaticà II, L’Església, misteri de comunió i missió

Els dies 10 i 11 de desembre de 2014 s’ha celebrat, a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona, el III Simposi Internacional sobre el Concili Vaticà II, que ha tractat sobre «L’Església, misteri de comunió i missió«. El Simposi ha estat organitzat per la Facultat de Teologia de Catalunya (FTC) i l’Arquebisbat de Barcelona.

En la inauguració del Simposi, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha saludat els participants i ha subratllat la importància i la vigència eclesials del treball i dels documents elaborats pel Concili Vaticà II, del qual ara s’està recordant el cinquantè aniversari.

La primera ponència del Simposi l’ha pronunciada el professor Andrea Riccardi, fundador de la Comunitat de Sant’Egidi i antic ministre del govern d’Itàlia. Riccardi ha tractat de «La inajornable renovació eclesial», basant-se en l’exhortació apostòlica Evangelii Gaudium del papa Francesc, especialment en els números 25 a 33 i ha destacat «el gran disseny del Papa en la represa de la dinàmica evangèlica i del somni del Concili: el missatge d’una Església en sortida, una Església que no vol perdre el poble, que vol ser l’ànima del poble i col·labora amb ell».

La segona ponència ha estat a càrrec de Mons. Enrique Benavent, bisbe de Tortosa, que ha tractat de «El cor de l’evangeli i la jerarquia de veritats», en relació també als números 34 a 45 de l’Evangelii Gaudium. Altres ponències han tractat sobre «El debat postconciliar sobre l’Església», dictada pel vicedegà de la FTC, Dr. Joan Planellas; sobre «L’Església en sortida», a càrrec del professor de la Universitat de Comillas, Santiago Madrigal i sobre la «Justícia i misericòrdia a l’interior de l’Església», presentada pel Dr. Santiago Bueno, vicari judicial de l’arquebisbat de Barcelona.

El segon dia les ponències han estat a càrrec del Dr. Xavier Morlans, professor de la FTC, que s’ha preguntat sobre «Necessitem ser salvats? La mediació de l’Església»; del Dr. Jordi Font, rector del Seminari de Girona, que ha parlat sobre «Temps de Déu, temps dels homes. Celebració del temps en la Litúrgia» i del director de l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona, Dr. Jaume González Padrós, que ha afirmat que «L’Eucaristia fa l’Església».

El Simposi ha conclòs amb les ponències presentades pel professor Santiago del Cura, de la Universitat Pontifícia de Salamanca i de la Facultat de Teologia del Nord d’Espanya, sobre «El ministeri ordenat al servei del poble sacerdotal»; pel Dr. Salvador Pié, professor de la FTC, sobre «Construïm una teologia del laïcat» i per la Gna. Margarida Bofarull, que ha parlat sobre el «Carisma i testimoni de la vida consagrada».

Compartir