“Ajudeu-lo sants de Déu…”

Fa pocs dies que hem acomiadat l’Arquebisbe Joan Martí i Alanis, que ara reposa a la cripta de la Catedral d’Urgell, esperant la resurrecció de la carn. L’Església quan acomiada un fill difunt prega confiadament: “Ajudeu-lo sants de Déu, sortiu a rebre’l àngels del Senyor, acolliu la seva ànima i presenteu-la a l’Altíssim!”. I així s’ha esdevingut també amb el nostre estimat Arquebisbe Joan, traspassat el dia 11 d’octubre, dia de la seva naixença al cel, en el precís moment que a Roma cantaven les lletanies dels sants, durant la cerimònia de canonització de cinc nous sants, entre ells el català P. Francesc Coll.

Avui, joiosa diada de Tots Sants, plens d’esperança el tornem a recomanar a tots els sants i santes de Déu, perquè l’ajudin a “entrar a la ciutat santa de Jerusalem, el rebin a la seva arribada i pugui tenir un repòs etern”. Alegria pels sants, i alegria per la vida ben feta i acabada del creient fidel, de l’humanista i home d’estat, de la persona bona i diligent pastor del poble de Déu que ha estat l’Arquebisbe Joan Martí.

Els sants ens ajuden a entrar al cel, a viure més de cara a Déu i a “esperar contra tota esperança” (Rm 4,18). Per això avui ens encomanem a tots els sants canonitzats i a tots aquells altres que guardem a la memòria per la seva exemplaritat. Pels seus mèrits units als de Crist i Maria, i per les seves pregàries un dia serem acollits a la pàtria celestial. Jesús ho promet: “A casa del meu Pare hi ha lloc per a tots; si no n’hi hagués, ¿us podria dir que vaig a preparar-vos estada? I quan hauré anat a preparar-vos-la, tornaré i us prendré a casa meva, perquè també vosaltres estigueu allà on jo estic” (Jo 14,2-3).

Com impressionava el dia de l’enterrament de l’Arquebisbe Joan, veure’l estirat a terra, davant l’altar, només amb els Evangelis per tresor, i la mitra que indicava el seu ministeri episcopal, com a estendard; amb tota senzillesa i despullament. Per a ell, és cert, les coses d’aquest món ja han passat, i esperem que, ajudat pels sants de Déu, obtingui misericòrdia i vida eterna. Hem de continuar intercedint per ell. Aquest mes de novembre que iniciem, pregarem pels difunts i pel nostre Bisbe ja traspassat. Ell ens continuarà cuidant amb amor. Sta. Teresina de l’Infant Jesús, doctora de l’Església, afirmava: “Jo no moro; entro a la vida… Passaré el meu cel fent el bé a la terra”. ¿Per què el nostre Arquebisbe Joan hauria de ser diferent?

Adormit pel son de la mort, reposa ara a la Catedral, en el mateix indret on fa 38 anys, prostrat i humil, i amb oració intensa, suplicava que li fos donat l’Esperit Sant per servir el poble de Déu com a Bisbe i Pastor sol•lícit. Llavors l’acompanyava tota la Comunitat diocesana que pregava pel seu nou Pastor. I l’acompanyava tota l’Església d’Urgell perquè aquell jove sacerdot tarragoní pogués ser digne successor de St. Just, de St. Ermengol, de St. Ot, i dels Bisbes sants d’Urgell. També ara nosaltres i l’Església celestial continuem acompanyant-lo amb els nostres sufragis eficaços davant Déu, perquè el Senyor, compadint-se d’ell, li doni el premi merescut pels servents prudents i fidels, que l’Amo posa al cap de la seva família, i ple de l’Esperit Sant li doni vida per sempre. Que reposi en pau!

Compartir