Urgell participa en la trobada de final de curs del Secretariat de Mitjans

El Secretariat de Mitjans de Comunicació de la Conferència Episcopal Tarraconense (SIMCOS) va celebrar la darrera trobada del curs 2022-2023 els primers dies del mes de juny, a Tarragona, a la seu de l’Arquebisbat, presidits pel Bisbe de Lleida, Mons. Salvador Giménez, i en la que es van trobar amb el Director General d’Afers Religiosos, Sr. Carles Armengol, amb qui van poder parlar del tractament del fet religiós als mitjans de comunicació en els darrers anys.

La trobada s’inicià amb la salutació de l’Arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planelles, que també després assistí al principi de la trobada amb Sr. Armengol.

En el ordre del dia es van tractar diverses qüestions afegides, com l’edició d’una memòria en català de les activitats de l’Església, tenint com a referent el model de la CEE, l’evolució i tractament de la Corporació de Mitjans Audiovisuals als programes religiosos de TV3 i Catalunya Ràdio, l’acompanyament d’aquest programes oferint propostes des de les delegacions de temes a tractar, i algunes fórmules per mirar d’incidir en la percepció de l’Església catòlica que tenen els professionals de la comunicació, que es constata que és allunyada de la realitat eclesial i pastoral.

El Sr. Carles Armengol va explicar el paper consultiu i formatiu del seu departament i va donar dades informatives del Baròmetre del fet religiós a Catalunya, apuntant que el 53% de la població que viu a Catalunya és d’adscripció catòlica, enfront el 7% d’evangèlics, 4,3% d’islàmics, 1,3% d’ortodoxes: el 72%, es confessen religiosos. Només un 8,8% es declaren agnòstics i un 18,6% ateus. Amb aquest dibuix, va apuntar que, en el tractament de la informació sobre el fet religiós, preval el biaix personal dels professionals, que s’afegeix a les dificultats marcades per les transformacions digitals, la ruptura de les formes tradicionals de transmissió cultual i d’altres.

La trobada del SIMCOS va acabar amb una visita a les prospeccions arqueològiques que s’estan duent a terme a la Catedral de Tarragona.

Compartir