Jornada Diocesana a La Seu d’Urgell

Alguns havien sortit de casa amb la primera llum del dia perquè venien de lluny. Altres arribaren de més a prop. Tots, però, fins a sumar més de 350 persones, compartien una mateixa expressió de joia en aplegar-se aquest matí al Seminari diocesà per participar a la III Jornada Diocesana d’Urgell, enguany adreçada especialment al jovent, amb la vista posada al Sínode de Bisbes convocat pel Papa Francesc per l’any vinent sota el lema “Els joves, la fe i el discerniment vocacional”.

Després de l’acollida al Seminari, i de recuperar forces després del viatge amb un tast de coca i xocolata, els participants es van traslladar fins a la propera sala Sant Domènec on l’Arquebisbe Joan-Enric els va donar la benvinguda tot recordant-los que tots els que eren allà compartien quelcom de ben especial, perquè “els cristians, quan ens trobem, prenem consciència que Jesús és amb nosaltres”, i demanà d’agrair amb una pregària en silenci “a l’Esperit Sant que ens reuneix, perquè ens doni una jornada plena d’unitat i d’amor”.

La Diòcesi “és el punt de contacte efectiu de les persones amb Crist”, digué Mons. Vives tot recordant les paraules del beat Pau VI, i féu notar que les persones reunides en aquell acte eren una representació de “totes les realitats de la Diòcesi d’Urgell”. Recordà també el magisteri del Sant Pare Benet XVI per afirmar que “l’Església d’Urgell és una Església jove”, encara que tingui molts anys d’història, perquè l’Esperit Sant la rejoveneix constantment, i especialment cada Pasqua, amb els seus dons. És una Església que no es mira el melic, que no vol ser autoreferencial, sinó que vol ser una Església en sortida, missionera, que anuncia l’Evangeli. Per això som aquí.

L’Arquebisbe féu referència a continuació a la importància dels joves per a l’Església i del Sínode convocat pel Papa, en relació amb el qual es repartí a tots els participants a la Jornada un qüestionari abreujat per la preparació del document de treball previ, pel tal que facin arribar al Bisbat (a la Secretaria general o a l’adreça electrònica sinodejovesurgell@gmail.com) les seves respostes a les cinc preguntes següents:

-Què creieu que demanen els joves avui a l’Església?

-Com poden les famílies ajudar els joves a descobrir el seu futur, la seva vocació?

-Què hauríen d’oferir les Parròquies i les famílies als joves?

-Com podríem acompanyar els joves i portar-los cap a la fe?

-Com fer propostes a partir de les “protestes i crítiques” dels joves?

I finalitzà la seva intervenció amb un esment explícit de la important tasca que du a terme Càritas diocesana d’Urgell (“són els que ens animen vers el camí de la Caritat”, digué l’Arquebisbe) que, coincidint amb la Jornada, celebraven l’assemblea diocesana a La Seu d’Urgell.

A continuació se succeiren un seguit de testimonis, alguns per part dels joves que eren a la sala, d’altres enregistrats prèviament en vídeo, que van anar posant de manifest l’extensa i diversalala dedicació que el Bisbat fa en relació amb el jovent per mitjà de la Delegació diocesana de Joventut i també de la Delegació diocesana d’Ensenyament. D’una banda, les activitats dels grups Txt repartits arreu de la Diòcesi, l’educació en el lleure als esplais i cases de colònies, la marxa a peu a Montserrat, que enguany ha arribat a la trentena edició, la participació a les trobades de Taizé, la tasca que realitzen els monitors… I de l’altra, el treball dels catequistes i els professors de Religió per iniciar els més petits en la pregària, per ajudar els infants a descobrir Déu, per donar eines als joves per aprofundir en la fe i ser-ne testimonis joiosos, i perquè uns i altres, petits i grans, prenguin consciència paulatinament que mai no estaran sols perquè Jesús sempre és al seu costat. I, finalment, el testimoni que van donar l’Òscar Rosell i la seva dona, Carmen, sobre com transmetre la fe als fills, amb el detall afegit que ells en tenen set, de fills, alguns dels quals són adoptats o acollits.

Tots els testimonis, però, coincidien en posar de manifest la importància d’acompanyar els joves, de saber-los escoltar, de fer-los sentir que tenen algú a prop amb qui compartir les seves il·lusions i els seus neguits, i amb qui caminar plegats en el camí de la fe.

Després hi hagué un darrer apartat dedicat a Càritas diocesana, en el qual els participants a la Jornada pogueren compartir l’experiència d’un dels molts voluntaris que hi col·laboren a diari per ajudar els més febles de la nostra societat, i tot seguit es projectà un vídeo que resumia la tasca de Càritas a la Diòcesi a través dels quatre centres i els setze punts d’atenció que té repartits pel territori del Bisbat.

Un darrer vídeo amb imatges de les activitats diocesanes dels darrers mesos, i la interpretació del “Cant dels ocells” per part de dos joves músics, un noi i una noia, en un arranjament per a violí i violoncel, van posar el punt final a l’acte a la sala Sant Domènec, després del qual tots els presents es van traslladar a l’església del Seminari per prendre part en l’Eucaristia presidida per l’Arquebisbe Joan-Enric, que va comptar amb l’acompanyament instrumental i vocal d’una colla de joves dels grups TXt per solemnitzar la litúrgia, i en la qual, com a exponent de la diversitat i riquesa cultural de la Diòcesi, la lectura de l’epístola es va fer en la llengua aranesa.

Mons. Vives va voler començar l’homilia tot recordant que en aquella mateixa església va tenir lloc el juliol de l’any passat la cloenda de la fase diocesana del procés de beatificació dels servents de Déu Mn. Josep Moles i de 74 companys seus sacerdots, així com del laic Lluís Farré, que van ser morts després de patir martiri durant la persecució religiosa dels anys trenta del segle passat.

Glossant les lectures proclamades, l’Arquebisbe comentà com Jesús ens ensenya a ser “gent del sí”, a perserverar en el treball pacient, humil, malgrat de vegades els resultats no es facin evidents tan aviat com voldríem. “Sempre n’hi ha hagut de profetes de desventures, però no els feu cas, perquè l’Esperit Sant és amb nosaltres”, recordà Mons. Vives tot citant Sant Joan XXIII, per afirmar a continuació que si els cristians volem i treballem per assolir un món més pled’amor i justícia per a tothom no és perquè siguem una colla de ximplets, sinó perquè “som els que hem pogut veure la Llum i volem respondre a l’Amor de Déu”. I conclogué amb una frase de Sant Agustí: “estima i fes el que vulguis”, perquè si estimes no voldràs fer altra cosa que el bé.

La celebració es va cloure amb la interpretació de l’“Ave Maria” en la versió del grup de música cristiana Kairoi, i tot seguit els participants a la Jornada van compartir un dinar de germanor, vanpoder intercanviar anècdotes i experiències viscudes al llarg del dia.

Aquí podeu veure els vídeos de la 3ª Jornada Diocesana d’Urgell
{youtube}PLvSz55iY4Mp1hx0NV5CtWmdVcqUvJId-4{/youtube}

Compartir