Festa del Sant Crist de Balaguer

La Festa del Sant Crist de Balaguer es va celebrar el 9 de novembre al seu Santuari-Basílica, amb una gran assistència de fidels, que ompliren el Santuari. L’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives va presidir la celebració eucarística principal que fou concelebrada pel Capellà Custodi del Santuari, Mn. Joan Pujol; pel Rector de Balaguer i Arxiprest de Noguera, Mn. Jordi Profitós i pels sacerdots de l’Arxiprestat i altres devots del Sant Crist. A l’Eucaristia hi assistí tota la Corporació Municipal encapçalada pel Paer en cap, Il·lm. Sr. Jordi Ignasi Vidal i el President del Consell Comarcal de Noguera, Sr. Miquel Plensa. La celebració fou solemnitzada per l’Orfeó Balaguerí. Van col·laborar amb els seus cants i ajuda les Germanes Clarisses del Santuari del St. Crist de Balaguer.

A la seva homilia Mons. Vives va glossar les lectures proclamades de la Festa de l’exaltació de la Santa Creu i va animar els fidels a posar-se sota la protecció de Crist. La sagrada imatge venerada a Balaguer del Sant Crist, que enguany ha recuperat les nombroses ofrenes florals per part de les diverses entitats de la ciutat, són un signe que Jesús venç la mort i la por i que ell és el Senyor de la vida i de la mort. L’Arquebisbe va animar a renovar la fe en Jesús, que és el Senyor de la història i que Ell ens pot curar de les nostres dificultats. I va voler tenir especialment present als peus del Sant Crist les persones que pateixen: els malalts, els qui viuen les conseqüències de la guerra a Ucraïna i a tants llocs del món, els qui se senten sols o desamparats.

Del cor traspassat de Crist neix la misericòrdia, el consol i la pau que el nostre món i tots nosaltres tant necessitem. Jesús és el nostre estendard, la nostra bandera, que ens guia i ens obre camí perquè nosaltres seguint-lo puguem trobar pau, serenor, confiança i fe enmig de la foscor o tempestes de la vida.

Per acabar, va glossar la devoció al Sant Crist en paraules de Mn. Cinto Verdaguer, que es recorden en els goigs: “hem vingut, un any més al Santuari, als peus de Crist, a portar-li els nostres anhels i necessitats, i també a encomanar-li els nostres difunts, els infants i els joves i els més grans.”

En acabar la celebració eucarística, Mons. Vives i les autoritats, juntament amb el poble fidel, van fer la tradicional baixada, fins la Plaça Mercadal i l’Ajuntament de la ciutat, per cloure la festa de celebració amb els balls del Gegants, el tradicional Ball de l’Arpia, i les sardanes.

Compartir