Conferència sobre la figura de Mn. Pere Pujol en l’any Puig i Cadafalch

El divendres 1 de desembre, l’Espai Ermengol de la Seu d’Urgell va acollir una conferència sobre la figura de mossèn Pere Pujol, arxiver de l’Arxiu Capitular d’Urgell, que va cloure els actes organitzats a La Seu d’Urgell per commemorar l’Any Puig i Cadafalch. A l’acte va ser present l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, així com el Vicari General Mn. Josep M. Mauri i l’actual Arxiver diocesà Mn. Benigne Marquès i el Degà de la Catedral Mn. Xavier Parés..

Els ponents, la Sra. Clara Arbués, Delegada de Patrimoni del Bisbat d’Urgell i el Sr. Carles Gascón, Tècnic de Patrimoni Cultural del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, van parlar del paper cabdal de mossèn Pere Pujol (1887-1962) en l’establiment d’unes noves bases historiogràfiques per al coneixement del passat de La Seu d’Urgell. Per a ells, la modèstia i l’extrema discreció no han afavorit l’ampli reconeixement que probablement mereixeria la figura de Mn. Pere Pujol, preparat a Barcelona i a París amb estudis arxivístics. Home molt vinculat a l’Institut d’Estudis Catalans des de pràcticament els inicis de la institució, la seva complicitat amb Josep Puig i Cadafalch fou imprescindible i necessària per a la formulació i l’execució de les primeres fases de restauració de la catedral de Santa Maria d’Urgell. En aquest sentit, la publicació de la monografia sobre la Catedral d’Urgell a nom de Josep Puig i Cadafalch, l’any 1918, hauria estat impossible sense l’aportació de mossèn Pere Pujol, el qual declinà, però, figurar com a coautor de l’obra. així mateix la seva tasca d’Arxiver va preparar documentació i especialitats perquè després els estudiosos hagin pogut aprofundir en nous estudis.

Aquesta conferència va cloure els actes programats durant els mesos d’octubre i novembre a La Seu d’Urgell en commemoració del 150è aniversari del naixement de Puig i Cadafalch. Una celebració que ha comptat amb diferents actes que han tingut, com a element central, l’exposició titulada Una nova catedral? Puig i Cadafalch i les restauracions de la catedral d’Urgell al segle XX, visitable a la Sala la Cuina-Centre Cultural les Monges, fins al dia 9 de desembre.

Compartir