13 anys del traspàs de l’Arquebisbe Joan Martí Alanis

El dia 11 d’octubre de 2009 traspassava el qui fou Arquebisbe-Bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan Martí Alanis  (*El Milà 1928 +Barcelona 2009) en el dia en què tota l’Església Universal celebra la Festa del Papa Sant Joan XXIII i els 60 anys de l’inici del Concili Vaticà II.

A l’església de la Llar de Sant Josep de La Seu d’Urgell l’Arquebisbe Joan-Enric Vives va presidir l’Eucaristia recordant la figura d’Àngel Josep Roncalli que va néixer a Sotto il Monte, Bèrgam (Itàlia), el 1881. Als 11 anys entrà al Seminari Diocesà de Bèrgam i fou posteriorment alumne del Pontifici Seminari Romà. Ordenat de prevere el 1904, fou secretari del bisbe de Bèrgam. El 1921 inicià el seu servei a la Santa Seu com a President del Consell central italià de l’Obra Pontifícia de Propagació de la Fe; el 1925 fou nomenat Visitador Apostòlic i després Delegat Apostòlic a Bulgària; el 1935, Delegat apostòlic a Turquia i Grècia, i el 1944 Nunci Apostòlic a França. El 1953 fou creat cardenal i nomenat després Patriarca de Venècia. El 1958 fou elegit Papa; durant el seu Pontificat, convocà el Sínode Romà, instituí la Comissió per a la revisió del Codi de Dret canònic i convocà el Concili ecumènic Vaticà II. Morí santament el 3 de juny de 1963. El Papa bo, com tots l’anomenaven.

L’Arquebisbe Vives glossant la Paraula de Déu insistí en com Jesús recrimina els fariseus perquè “fan la cerimònia de purificar vasos i plates, però per dintre esteu plens de rapacitat i dolenteria”. El que salva no són els ritualismes o formalismes externs sinó l’amor i el servei, especialment als més pobres, a l’estil de Jesús: “Doneu a la gent necessitada el que hi ha a les plates i als vasos; llavors sí que tot el que feu servir quedarà pur”.

Mons. Martí erigí les noves institucions de renovació emanades pel Concili Vaticà II, i l’aplicà a la Diòcesi d’Urgell treballant per una Església missionera, misteri de comunió i poble de Déu; austera i servidora dels pobres. A tota la Diòcesi avui es prega pel qui fou Pastor de l’Església d’Urgell (1971–2003) amb agraïment pel seu fecund ministeri episcopal.

Compartir