El Monestir de les Avellanes acull el retorn de la Mare de Déu de Bellpuig del 18 al 26 de maig

mdbellpuig2La Mare de Déu del Bellpuig és l’eix central de les activitats que es duran a terme del 18 al 26 de maig al Monestir de les Avellanes, quan la talla datada en el segle XIV, retornarà després d’una llarga absència al Monestir durant uns dies i abans de ser traslladada definitivament al Museu de Lleida.
La Mare de Déu, en pedra policromada i d’estil gòtic, i que va ser venerada per la Casa d’Urgell, per la comunitat del Monestir i per tota la comarca durant més de 500 anys, va ser espoliada del Monestir al segle XX i va restar en possessió d’un magnat nord-americà, que la va conservar fins que la Generalitat la va adquirir recentment. Restaurada pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, es conserva al Museu de Lleida des del desembre de 2012.

El Monestir de les Avellanes ha organitzat una estada de la Mare de Déu al seu lloc d’origen, i una exposició que duu per títol “La Mare torna a casa“.

El proper divendres 17 de maig es farà l’acte de benvinguda a la Mare de Déu de Bellpuig, al migdia, al qual s’ha convidat autoritats i amics i fidels de la comarca de la Noguera, on sempre hi ha hagut molta devoció per aquesta Mare de Déu. El dissabte és previst a les 21:00h. un concert a càrrec del Cor de l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès, Veus Cor de Músic i Orquestra Mompou Cambra, que s’ha organitzat amb l’Ajuntament d’Os de Balaguer.

Al llarg de la setmana hi ha previstes visites guiades “veniu a veure-la”, al matí de 10h a 14h i a la tarda de 16h a 20h. Es poden fer les reserves al 973 438006 i al 618624060. S’han fet muntatges i exposicions que també es podran veure aquests dies: “El simbolisme dels espais monàstics medievals de Catalunya”, organitzada per Amics del Monestir, “Les marededéus de Bellpuig”, i “Miniatures d’esglésies romàniques” totes dues organitzades per l’Arxiu Gavin.

També es duran a terme celebracions eucarístiques a l’església del monestir a les 13:15, a les 20h cada dia, i el diumenge 19, a les 10:30 i el dilluns 20 a les 11:00.

El diumenge 26, com a cloenda dels actes i com a comiat de la Mare de Déu de Bellpuig, s’han previst força activitats: una caminada popular que arribarà al monestir a les 10:30 del matí, organitzada pel Centre Excursionista de Balaguer, el Club Eportiu Els Picons d’Os de Balaguer, Les Paülles del Montsec, l’Associació Escolta Garbí, i i l’Associació Mà Oberta- Cor Obert Maristes Lleida; a les 11h, es farà la Missa Solemne cantada per l’Orfeó Balaguerí, a les 12:15, Repic de Campanes a càrrec d’Ignasi Cortés, de la Confraria de Campaners de Catalunya i a les 12:30 una ballada de sardanes, amb la Cobla Sardanista Santa maria de les Franqueses de Balaguer.

Compartir