Visita Pastoral a les Escoles de Sant Julià de Lòria (3)

L’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives va visitar els centres d’ensenyament maternal i primària de les escoles Francesa i Andorrana situades a la Parròquia de Sant Julià de Lòria, així com el Centre de Formació Professional i les instal·lacions del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior del Govern d’Andorra, el dijous 26 d’octubre, en la seva Visita Pastoral a Sant Julià de Lòria.

Mons. Vives fou rebut a la seva arribada a la parròquia pel Rector Mn. Pepe Chisvert, que el va acompanyar durant el recorregut, juntament amb el Secretari General Mn David Codina.

La primera visita fou a l’Escola Francesa, on va ser rebut pel Delegat d’Ensenyament francès al Principat d’Andorra, Sr. Denis Dekerle, el Primer Conseller de l’Ambaixada de França, Sr. Eugène Capdevila, la Directora de l’escola, Marie Pierre Melisse i Clara Pintat i Francesca Puit com a membres de l’Associació de Pares i Mares de l’escola.  El Copríncep va poder fer un recorregut per les diverses aules de maternal i primària i va conversar amb els infants. En aquesta escola estudien 236 infants, 97 d’elles al cicle de Primària, i els atenen 25 mestres, inclosos els especialistes en llengües o en acompanyament.

Després es va desplaçar fins a l’Escola Andorrana, on va ser rebut pel seu Director, Isaac Benchluch, i la Cap d’Estudis Meritxell Tomàs. En aquesta escola, on estudien 333 infants, 100 d’elles en el cicle maternal, va participar d’un consell escolar en què hi havia un participant per cada classe, elegit pels companys alumnes, que es reuneix periòdicament per fer propostes de millora de l’escola i compartir experiències. Els nens i nenes li van plantejar preguntes sobre la tasca com a Bisbe i com a Copríncep. Per la seva banda, Mons. Vives es va interessar pel paper de mediador del Consell, assenyalant la importància de créixer en un clima d’entesa i de mediació per evitar conflictes que a vegades poden sorgir entre persones o institucions. Va ser un diàleg molt cordial en què els infants es van mostrar molt interessats. Durant la trobada van estar presents alguns dels 40 mestres que treballen en aquesta escola.

En acabar, Mons. Vives es va desplaçar fins el Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, situat a la parròquia de Sant Julià, on va ser rebut pel Ministre, M.I. Sr. Èric Jover, juntament amb el Sr. Marc Jover, Director del Departament de Sistemes Educatius i Serveis Socials i el Sr. Joaquim Torredà, Director del Departament de Formació professional i Recursos Educatius. Junts van fer un recorregut per tots els departaments del Ministeri, durant el qual el Ministre va informar l’Arquebisbe i Copríncep que el repte actual és poder crear sinèrgies entre els tres sistemes educatius que existeixen a Andorra per millorar els resultats, aprofitant millor els recursos. A l’actualitat, el ministeri disposa d’un pressupost de 60 milions d’euros que es distribueixen en diverses àrees: de coordinació curricular, d’adaptació al nou sistema educatiu; àrea de control i gestió dels mestres i professors, de formació dels professionals; àrea d’inspecció, on s’ajuda les escoles en diversos casos d’assetjament, de dificultats parentals o familiars, de seguiment del professorat, i es fa l’avaluació del sistema educatiu i de les línies a seguir en el futur; àrea de transport escolar i manteniment d’infraestructures escolars. També va visitar en el mateix edifici, acompanyat pel Ministre, l’Institut d’Estudis Andorrans, on va ser rebut per la Subdirectora, Sra. Marta Bertran, i on va conèixer el integrants dels equips del CRES i del CENMA, de recerca sociològica i ambiental a Andorra.

El Director  de Formació Professional va acompanyar Mons. Vives fins al Centre de Formació Professional, un edifici que va ser renovat fa 13 anys, on va ser rebut per la Sra. Anna Magallón, Directora del Centre, i els alumnes Tània López i Ibrahim El Gahrrafe, delegats pels seus companys per mostrar-li el centre. Van recórrer les diferents aules per conèixer de prop les cinc branques d’estudis i va poder parlar amb diferents grups d’alumnes, amb qui va dialogar sobre aspectes de la formació i als qui va encoratjar molt a seguir sempre en la línia de la formació permanent, imprescindible en els temps canviants en els quals viu avui la societat; tenint una actitud d’obertura. En aquest centre hi estudien 287 alumnes, i hi ha 23 grups-classe. Ha viscut una progressió molt important, ja que fa set anys eren 80 alumnes.

En el mateix edifici, i compartint instal·lacions, hi ha el Centre de Formació d’Adults, on estudien 260 alumnes adults, fent diverses formacions permanents, entre les que destaquen la llengua, història d’Andorra, informàtica. Allà va poder saludar la seva directora, la Sra. Roser Suñé, amb quin van parlar de l’evolució del centre des del seu inici, fa vint anys.

Compartir