Amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Ajuntament de Cubells (Noguera) ha restaurat la porta de fusta de l’entrada romànica de l’església dedicada a Santa Maria, únic edifici conservat de l’antic Castell de Cubells. Els treballs han comportat també una millora en l’edifici, que és un tresor religiós, artístic i històric del poble.
L’església de Santa Maria es troba situada al punt més alt de la vila, i és l’única resta conservada de l’antic castell de Cubells. Bastida al segle XIII, és un exponent del darrer romànic de «l’escola de Lleida» i era la capella del castell. Ampliada per ponent el 1748, al segle XIX esdevingué un simple atri de l’església nova, bastida perpendicularment a la nau romànica. De fet, l’antiga capella es va convertir en un atri de l’església nova, del segle XIX, fins que la restauració recent li ha retornat la seva autonomia i la seva funció original.
Tret d’algun detall ornamental de l’interior, la decoració escultòrica es concentra en la magnífica portada romànica del mur de migdia. La porta, de fusta, és d’influència mudèjar i està formada per sis grups d’arquivoltes i la darrera forma guardapols. El material emprat és la pedra sorrenca, poc resistent a l’erosió, que s’ha mantingut fins ara gràcies a la profunditat de les arcades.
D’aquesta capella prové la imatge gòtica d’alabastre de la Mare de Déu del Castell o de la Llet (s. XIII), actualment guardada a l’església parroquial de Sant Pere de Cubells (ss. XIII-XIV).