Què ha estat la Trobada Mundial de les Famílies?

La Delegació de Família i Vida d’Urgell ha elaborat un resum que us adjuntem, del que ha representat la Trobada Mundial de les Famílies que s’ha dut a terme a Dublín (Irlanda) del 21 al 26 d’agost de 2018, amb el lema: “L’Evangeli de la Família: Alegria per al Món”.

Aquest esdeveniment internacional, que es realitza cada tres anys, ha congregat famílies de tot el món per celebrar, resar i reflexionar sobre la importància del matrimoni i la família com a pedra angular de les nostres vides, la societat i l’Església.
 

Què ens ha dit el Papa a les famílies?

Aportem un resum de les seves intervencions i pensaments:

·       “L’Església és efectivament una família de famílies, i sent la necessitat d’ajudar les famílies en els seus esforços per respondre fidelment i amb alegria a la vocació que Déu els ha donat en la societat.”

·       “L’Evangeli ens recorda que la veritable pau és en definitiva un do de Déu; brolla dels cors guarits i reconciliats, i s’estén fins a abraçar el món sencer.”

·       “Desitjo que la gravetat dels escàndols dels abusos, que han fet emergir les faltes de molts, serveixi per a recalcar la importància de la protecció dels menors i dels adults vulnerables, per part de tota la societat.”

·       “Prego perquè Irlanda, mentre escolta la polifonia de la discussió político-social contemporània, no oblidi les vibrants melodies del missatge cristià que l’han sustentat en el passat i poden seguir fent-ho en el futur.”

·       “És molt important escoltar els ancians, els avis. Tenim molt per a aprendre de la seva experiència de vida matrimonial, sostinguda cada dia per la gràcia del sagrament. Desitjo preguntar-vos: Us heu barallat molt? Però, això forma part del matrimoni! Un matrimoni que no renyeix és una mica avorrit… Però hi ha un secret: poden volar també els plats, però el secret està a fer les paus abans que acabi el dia. I per a fer les paus no és necessari un discurs, n’hi ha prou amb una carícia, i així es fan les paus. I sabeu per què és important? Perquè si no es fan les paus abans de ficar-se al llit, la “guerra freda” de l’endemà és massa perillosa.”

·       “El matrimoni no és simplement una institució, sinó una vocació.”

·       “Certament hem de reconèixer que avui no estem acostumats a alguna cosa que duri realment tota la vida.

Si l’amor no es fa créixer amb amor, dura poc. Aquest “per a tota la vida” és un compromís per fer créixer l’amor, perquè en l’amor no existeix el provisional.”

·       “Sabem que l’amor és el que Déu somia per a nosaltres i per a tota la família humana. Per favor, no ho oblideu mai.”

·       “El primer i més important lloc per a transmetre la fe és la llar: s’aprèn a creure a la llar, gràcies  al serè i quotidià exemple dels pares que estimen el Senyor i confien en la seva paraula. Aquí, a la llar, podem anomenar ben bé la família, «església domèstica».”

·       “Que els vostres fills us vegin així, que us acaricieu, que us doneu petons, que us abraceu; això és molt bell, perquè aprenen així aquest dialecte de l’amor; i la fe, és aquest dialecte de l’amor.”

·       “Per tant, és important, que reseu junts en família, parleu de coses bones i santes.”

·       “No hi haurà una revolució de l’amor sense una revolució de la tendresa.”

·       “Teniu la gràcia de contemplar les ferides de Jesús en les persones necessitades, en aquelles que sofreixen, que no són felices o que no tenen res, o que estan plenes de vicis i defectes.”

·       “Segueixo encoratjant els pares que bategin els seus fills el més aviat possible, perquè puguin formar part de la gran família de Déu.”

·       “El lema d’aquesta Trobada Mundial de les Famílies és : «L’Evangeli de la família, alegria per al món». Déu vol que cada família sigui un far que irradiï l’alegria del seu amor al món.”

·       “M’agrada dir que a les famílies necessitem aprendre tres paraules: “perdó”, “per favor” i “gràcies”.

·       “Sense l’hàbit de perdonar, la família emmalalteix i s’enfonsa gradualment.”

·       “Gestos petits i senzills de perdó, renovats cada dia, són la base sobre la qual es construeix una sòlida vida familiar cristiana.”

·       “Perdonar significa donar una mica de si mateix. Jesús ens perdona sempre.”

 

·       Com ensenyava un bon sacerdot irlandès: «la família que resa unida es manté unida», i irradia pau. Una família així pot ser un suport especial per a altres famílies que no viuen en pau.”

·       “L’amor de Crist, que ho renova tot, és el que fa possible el matrimoni i un amor conjugal caracteritzat per la fidelitat, la indivisibilitat, la unitat i l’obertura a la vida.”

·       “Aquesta cultura que vivim avui que ho descarta tot; descarta tot el que no serveix. Descarta els nens perquè molesten, els vells perquè no serveixen. Solament l’amor ens salva d’aquesta cultura del descart.”

·       “Una Església que no es preocupa per l’aliança entre generacions acabarà mancada del que realment importa, l’amor. Els nostres avis ens ensenyen el significat de l’amor conjugal i parental. Ells mateixos van créixer en una família i van experimentar l’afecte de fills i filles, de germans i germanes. Per això són un tresor d’experiència i saviesa per a les noves generacions.”

·       “Estic feliç d’estar aquí amb vosaltres. Estic content d’estar amb vosaltres a la Casa de la Mare de Déu.”

·       “Que la Mare de Déu miri amb misericòrdia tots els membres de la família del seu Fill que sofreixen. Resant davant la seva imatge, li he encomanat, de manera particular, tots els supervivents, víctimes d’abusos per part de membres de l’Església a Irlanda.”

·       “Desitjo dirigir una salutació especial als homes i dones que estan a les presons d’aquest país, i agrair-ho en particular a aquells que m’han escrit, sabent que venia a Irlanda. M’agradaria dir-vos: Estic a prop vostre, molt a prop. Us asseguro, a vosaltres i als vostres familiars, la meva proximitat i la meva oració. Que María, Mare de misericòrdia, us conforti en la fe i en l’esperança. Gràcies.”

·       “Volem comprometre’ns a viure plenament la nostra vocació per ser, segons les commovedores paraules de santa Teresa de l’Infant Jesús, «l’amor en el cor de l’Església»”.

·       “L’amor que hem conegut en Jesucrist, que s’ha encarnat al nostre món per mitjà d’una família i que a través del testimoniatge de les famílies cristianes té el poder, a cada generació, d’enderrocar les barreres per reconciliar el món amb Déu, és aquell amor que fa de nosaltres el que des de sempre estem destinats a ser: una única família humana que viu unida en la justícia, en la santedat, en la pau.”

·       “Naturalment, sempre hi haurà persones que s’oposaran a la Bona Notícia, que “murmuraran” contra les seves “paraules dures”. Però, com a sant Columbà i els seus companys, que van afrontar aigües gelades i mars tempestuosos per seguir Jesús, no ens deixarem influenciar o desanimar mai davant la mirada freda de la indiferència o els vents tempestuosos de l’hostilitat.”

·       “Amb els sagraments del baptisme i de la confirmació, cada cristià és enviat per ser un missioner, un “deixeble missioner”.”

·       “Tots nosaltres, com a bisbes, som conscients de la nostra responsabilitat com a pares del sant Poble fidel de Déu. Com a bons pares, tractem d’encoratjar i inspirar, reconciliar i unir, i sobretot, de preservar tot el bé transmès, de generació en generació, en aquesta gran família que és l’Església a Irlanda.”

·       “La transmissió de la fe en la seva integritat i bellesa representa un desafiament significatiu en el context de la ràpida evolució de la societat.”

·       “La Trobada Mundial de les Famílies ens ha donat una gran esperança i ens ha estimulat sobre el fet que les famílies són cada vegada més conscients del seu paper únic en la transmissió de la fe.”

·       “Al mateix temps, les escoles catòliques i els programes d’educació religiosa continuen exercint una funció indispensable en la creació d’una cultura de la fe i d’un sentit que tots som missioners.”

·       “Que en els vostres esforços diaris per ser pares i pastors de la família de Déu en aquest país, sigueu sostinguts sempre per l’esperança que es fonamenta en la veritat de les paraules de Crist i en la seguretat de les seves promeses. En tot temps i lloc, aquesta veritat ens fa lliures.”

Delegació de Família i Vida

Bisbat d’Urgell

Agost 2018

Compartir