Presentació del Llibre-resum de les ponències de la Càtedra 2019

El llibre que resumeix les ponències que van conformar la setzena edició de la Càtedra de Pensament Cristià, l’any 2019, fou presentant al vespre del passat 25 de juny en un acte en directe emès en streaming pel canal de YouTube del Bisbat d’Urgell, presidit per Mons. Joan-Enric Vives, i que va comptar amb la presència de l’Arxiprest de les Valls d’Andorra, Mn. Ramon Sàrries, dels ponents, Carlos M Ruiz i Joan Garcia del Muro i del Director de la Càtedra i també ponent, Francesc Torralba. “Veritat, post veritat i fake news” recull les ponències i la introducció que es van fer durant la celebració de la jornada de treball que va acollir un centenar de persones al Centre de Congressos de Sant Julià de Lòria, al Principat d’Andorra.

Mons. Joan-Enric Vives va obrir l’acte amb la presentació general, agraint als ponents i als participants i va donar la paraula a l’Arxiprest de les Valls d’Andorra. Mn. Ramon Sàrries va fer un recordatori de l’evolució de la Càtedra des dels seus inicis fa 16 anys, i va fer una presentació dels ponents, que van fer un breu resum de les seves ponències: proliferació de fake news i la “infodèmia”, provocades per la sobrecàrrega informativa, la (des) atenció, la desintermediació i la por. Per Carles Ruiz, és la paraula la meitat de qui parla i la meitat de qui escolta. Joan Garcia, va analitzar la post-veritat, és a dir, després de la veritat assenyalant la situació estranya i sorprenent de la cultura actual, en la que hem deixat de creure en la veritat i estem en un temps en el que no hi ha veritat: això té conseqüències; que desapareix amb al veritat, la mentida, l’engany i ja no ens comprometem amb la veritat i ens conformem amb la mentida. Aleshores em dedico a comprar les veritat que son més properes a mi, i ens deixa sorprenentment en la situació de deixar-nos absolutament crèduls. Finalment, Francesc Torralba, va assenyalar que la veracitat no és un deure només dels periodistes sinó de tothom, i especialment de les persones responsables. Va apuntar quin és el significat de veritat: dir el que són les coses, tot recordant Aristòtil; va parlar de l’adequació entre la cosa i l’intel·lecte. Avui no tenim més remei que escoltar diversos enfocaments d’un fenomen per adequar-se als fets.

Va cloure l’acte Mons. Joan-Enric, que va emplaçar-nos a compartir presencialment el proper Seminari de la Càtedra de Pensament Cristià, que tractarà el tema de la biotecnologia i la ètica.
https://youtu.be/uX01MsX5CS8

Compartir