Nota de la Comissió Episcopal de Migracions de la CEE davant els darrers esdeveniments a Europa

Els Bisbes de la Comissió de Migracions de la Conferència Episcopal Espanyola amb data 8 de març han emès una NOTA davant els darrers esdeveniments a Europa sobre la qüestió dels refugiats, que pel seu interès us transcrivim a continuació: 

 
Nota de la Comissió Episcopal de Migracions de la Conferència Episcopal Espanyola davant els darrers esdeveniments a Europa

Els bisbes de la Comissió Episcopal de Migracions davant l’acord assolit ahir a Brussel·les entre la Unió Europea i Turquia per a retornar a aquest últim país tots els refugiats que darrerament han arribat a Europa des de les costes de l’Egeu, manifesta el seu immens dolor davant aquesta i totes les últimes tragèdies humanitàries que afecten a emigrants i refugiats. Ens oblidem que, tal com vam manifestar davant la Jornada Mundial de Migracions del passat 17 de gener de 2016, “darrere d’aquests fluxos migratoris, en continu augment, hi ha sempre la inhumanitat d’un sistema econòmic injust en què preval el lucre sobre la dignitat de la persona i el bé comú; o la violència i la ruïna que genera la guerra, la persecució o la fam”.

Volem unir la nostra veu de pastors de l’Església a la de les organitzacions eclesials que treballen amb immigrants i refugiats, que han fet sentir la seva veu en defensa dels drets d’aquestes persones desvalgudes que reclamen amb justícia la nostra solidaritat…”.
Celebrem així mateix com també escrivíem aleshores que “el treball, la reflexió i la presa de postures en comú, que s’està realitzant entre les diverses organitzacions eclesials que treballen amb especial preferència en el camp socio-caritatiu, ha estat un signe eloqüent de fraternitat i de comunió eclesial”. I tal com els bisbes assenyalàvem en el citat missatge, “mantenir un discurs comú contribuirà més eficaçment a fer-vos sentir, a sensibilitzar les nostres comunitats en la defensa dels drets de refugiats i immigrants i avançar en el cultiu de la cultura de l’acollida i integració d’aquests germans”.

I en aquest mateix sentit desitjaríem per a tot Europa projectes com els que va lloar el Sant Pare a l’àngelus del passat 5 de març: “Com a signe concret de compromís per la pau i la vida voldria citar i expressar admiració per la iniciativa dels passadissos humanitaris pels refugiats, iniciada recentment a Itàlia. Aquest projecte pilot, que uneix la solidaritat i la seguretat, consent ajudar persones que fugen de la guerra i de la violència, com els cent refugiats ja traslladats a Itàlia, entre els quals infants malalts, persones discapacitades, viudes de guerra con fills i ancians. M’alegro també perquè aquesta iniciativa és ecumènica, i és sostinguda per la Comunitat de Sant Egidi, Federacions de les Esglésies Evangèliques Italianes, Esglésies Valdeses i Metodistes”.

Els bisbes de la Comissió Episcopal de Migracions
Madrid, 8 de març de 2016

 

Nota de la Comisión Episcopal de Migraciones ante los últimos acontecimientos en Europa

Los obispos de la Comisión Episcopal de Migraciones ante el acuerdo alcanzado ayer en Bruselas entre la Unión Europea y Turquía para devolver a este último país a todos los refugiados que últimamente han llegado a Europa desde las costas del Egeo, manifiesta su inmenso dolor ante ésta y todas las ultimas tragedias humanitarias que afectan a emigrantes y refugiados. Nos olvidamos que “detrás de estos flujos migratorios, en continuo aumento, está siempre la inhumanidad de un sistema económico injusto en que prevalece el lucro sobre la dignidad de la persona y el bien común; o la violencia y la ruina que genera la guerra, la persecución o el hambre”. Tal y como manifestamos ante la Jornada Mundial de Migraciones del pasado 17 de Enero de 2016, Queremos unir nuestra voz de pastores de la Iglesia a la de las organizaciones eclesiales que trabajan con inmigrantes y refugiados, que han hecho oír su voz en defensa de los derechos de estas personas desvalidas que reclaman con justicia nuestra solidaridad…”
Celebramos asimismo como también escribíamos entonces que “el trabajo, la reflexión y la toma de posturas en común, que se viene realizando entre las diversas organizaciones eclesiales que trabajan con especial preferencia en el campo socio-caritativo, ha sido un signo elocuente de fraternidad y de comunión eclesial”. Y tal y como los Obispos señalábamos en el citado mensaje, “mantener un discurso común contribuirá más eficazmente a haceros oír, a sensibilizar a nuestra comunidades en la defensa de los derechos de refugiados e inmigrantes y a avanzar en el cultivo de la cultura de la acogida e integración de estos hermanos”.
Y en este mismo sentido desearíamos para toda Europa proyectos como los que alabó el Santo Padre en el ángelus del pasado 5 de marzo: “Como signo concreto de compromiso por la paz y la vida quisiera citar y expresar admiración por la iniciativa de los pasillos humanitarios para los refugiados, iniciada recientemente en Italia. Este proyecto piloto, que une la solidaridad y la seguridad, consiente en ayudar a personas que huyen de la guerra y de la violencia, como los cien refugiados ya trasladados en Italia, entre los cuales niños enfermos, personas discapacitadas, viudas de guerra con hijos y ancianos. Me alegro también porque esta iniciativa es ecuménica, siendo sostenida por la Comunidad de San Egidio, Federaciones de las Iglesias Evangélicas Italianas, Iglesias Valdenses y Metodistas”.

Los obispos de la Comisión Episcopal de Migraciones
Madrid 8 de marzo de 2016

Compartir