Mor Mons. Jaume Traserra, bisbe emèrit de Solsona

La matinada del dia 25 de gener va morir, a Granollers, Mons. Jaume Traserra i Cunillera, bisbe emèrit de Solsona, a l’edat de Mons.Jaume Traserra84 anys, després d’una greu malaltia.

La missa exequial en sufragi per l’ànima de Mons. Jaume Traserra va tenir lloc el dissabte, dia 26 de gener, a les 16 h, a l’església parroquial de Sant Esteve de Granollers, on ell residia aquests darrers anys després de la seva jubilació com a bisbe de Solsona.

La capella ardent va quedar instal·lada a la mateixa església parroquial de Sant Esteve de Granollers, a la tarda del divendres de 16 h a 19 h, i el dissabte al matí de les 10 h fins a les 12h del migdia.

El divendres dia 1 de febrer, a les 11 h va tenir lloc una missa funeral a la catedral de Solsona.

Preguem pel seu repòs etern.
 

Biografia de Mons. Jaume Traserra i Cunillera

Va ser bisbe auxiliar de Barcelona i, després, bisbe de Solsona. També fou vicegran prior del Sagrat i Militar Orde Constantinià de Sant Jordi.

Llicenciat en filosofia, teologia i dret, esdevingué doctor en Dret Canònic per la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. A la Universitat de Barcelona, també va cursar les llicenciatures de Filosofia i Lletres i Dret. L’ordenaren sacerdot el 19 de març de 1959. Es va dedicar a la docència de Dret Canònic impartint classes a la Facultat de Teologia de Catalunya.

Va ser prevere de l’Arquebisbat de Barcelona on va ocupar, entre altres, el càrrec de Jutge del Tribunal eclesiàstic. Secretari-canceller de l’Arquebisbat de 1972 a 1987 i vicari general de Barcelona de 1987 a 1993. A més va ser canonge de la Catedral de Barcelona entre 1986 i 2001 i degà del capítol catedralici entre 1994 i 2000.

El papa Joan Pau II el va nomenar bisbe auxiliar de Barcelona, amb el títol de Selemselae, el 9 de juny de 1993, i va ser consagrat el 5 de setembre pel cardenal Ricard Maria Carles. Després de la renuncia del bisbe Antoni Deig a la seu solsonina, fou nomenat Mons. Traserra, el 28 de juliol de 2001. El dia 30 de setembre va prendre possessió del Bisbat de Solsona.

Després de la seva renúncia pel compliment de l’edat canònica de jubilació, juliol de 2009, va continuar al capdavant de la diòcesi fins el dia 12 desembre de 2010, data en la qual deixà la seu solsonina després de la consagració del seu successor, Mons. Xavier Novell i Gomà. Aquests darrers anys ha residit a Granollers, la seva ciutat natal, col·laborant diàriament a la Parròquia de Sant Esteve.

Entre 1993 i 2011 fou membre de la Comissió de Patrimoni Cultural de la Conferència Episcopal Espanyola, on també va ser membre del Consell d’Economia.

Compartir