Els Bisbes de Catalunya, amb motiu del 30è aniversari de la creació de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC), donem gràcies a Déu pel do de la vida religiosa a les nostres diòcesis i encoratgem els religiosos i religioses a viure, en la comunió de l’Església, el seu carisma propi en la fidelitat del seguiment del Crist.
El dia 29 d’abril de 1980, a Barcelona, la branca masculina i la branca femenina de la vida religiosa, van decidir crear la URC com a conferència de superiores i superiors majors en l’àmbit de Catalunya. Les finalitats fundacionals foren: «cercar el coneixement i la col·laboració entre els diversos Instituts i Congregacions, promoure activitats en bé dels religiosos i religioses de Catalunya, programar i realitzar reunions periòdiques de superiors i superiores majors, fomentar el diàleg i la cooperació amb les persones i els organismes de les Diòcesis, i mantenir relacions de col·laboració amb la Conferència Espanyola de Religiosos (CONFER)».
Les motivacions inicials, que s’han mantingut al llarg del temps, evidencien l’esperit de comunió eclesial, a través dels Bisbes, al servei de les comunitats cristianes i de la mateixa societat on els religiosos i religioses s’han fet presents mitjançant les seves comunitats i la seva missió apostòlica. La traducció al nostre temps del missatge i de l’experiència de l’Evangeli, l’aplicació de les orientacions del Concili Vaticà II, el revifament del carisma de les fundadores i fundadors, la resposta als reptes que oferia en cada moment el servei a les persones concretes i les seves necessitats, han nodrit el projecte original de la URC i encara continuen vigents.
Com Benet XVI, en un discurs als superiors generals, considerem la vida consagrada, de la qual la vida religiosa en forma part, com un «do preciós per a l’Església». Amb el Papa, creiem que «la renovació profunda de la vida consagrada parteix de la centralitat de la Paraula de Déu, i més concretament, de l’Evangeli, regla suprema per a tots els religiosos, com afirma el Concili Vaticà II, en el Decret Perfectae caritatis (cf. n. 2) i com molt bé comprengueren els vostres fundadors: la vida consagrada és una planta rica de branques que enfonsen les seves arrels en l’Evangeli» . En aquest mateix discurs, Benet XVI ha centrat la seva reflexió sobre la vida fraterna, com a «element profètic important que ofereixen a una societat fortament individualista», sobre el discerniment perquè la vida consagrada «corre el risc d’acomodar-se als criteris d’aquest món: l’individualisme, el consumisme i el materialisme», sobre la missió que «els impulsa a portar l’Evangeli a tothom, sense límits».
El lema de la celebració de l’aniversari és «URC: 30 anys de comunió i diàleg» amb Déu i amb els homes. Els diversos actes que marquen aquest aniversari han tingut moments de pregària, de trobada, de reflexió i de compromís social i eclesial. Ens hi adherim amb joia.
Tot recordant la nostra carta pastoral Creure en l’Evangeli i anunciar-lo amb nou ardor, invitem novament a la Unió de Religiosos de Catalunya i, amb ella, a tots els religiosos i religioses de les nostres Diòcesis a respondre en comunió eclesial i amb esperit de diàleg al repte de la nova evangelització en el context del nostre país. La presència dels religiosos, humil, desinteressada i testimonial, manifestarà la presència de Déu enmig del món i ajudarà els germans a apropar-se a la persona de Jesús, el Fill de Déu, que porta «la bona nova als pobres, proclama als captius la llibertat i als cecs el retorn a la llum i posa en llibertat els oprimits» (Lc 4,15).
Esperonats per les paraules de Jesús, «pregueu a l’Amo dels sembrats que hi enviï més segadors» (Lc 10,2), preguem Déu, per la intercessió de la Mare de Déu de Montserrat, que regali a l’Església, a totes i cada una de les famílies religioses, noves vocacions perquè continuïn vius entre nosaltres els carismes que tant de bé han fet a l’Església i a la nostra societat.
Gener de 2011