Missa de preparació al Nadal al Centre Penitenciari d’Andorra

L’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives va presidir el dimecres 18 de desembre la tradicional celebració nadalenca al Centre Penitenciari de La Comella, al Principat d’Andorra. Fou rebut a la seva arribada pel Director del centre, Sr. Francesc Tarroch, i pel Director adjunt, Sr. Ismael Hernando, amb els quals va mantenir una entrevista personal. Va ser informat que al Centre actualment hi havia ingressats 58 interns, 6 dels quals són dones. Una important part dels interns són de nacionalitat andorrana o residents, i hi ha reclusos de diversos països.

Mons. Vives va animar la direcció del Centre a seguir en la línia de mantenir i ampliar tallers i espais de formació per als interns. Actualment, hi ha quatre monitors i personal que ajuda en la formació, i creació de tallers de manualitats i art. A més, un equip de voluntaris ajuda en la formació dels interns que volen millorar el nivell d’estudis, i a preparar-se per a l’accés a la universitat.

Després s’inicià la celebració eucarística, amb un bon nombre d’interns assistents, que fou solemnitzada pels alumnes de l’escola Mare Janer de Santa Coloma i del Col·legi Sant Ermengol, acompanyats de mestres i professors i de la Directora del Col·legi Sant Ermengol, Sra. Anna Villas.

L’Arquebisbe, a la seva homilia, animà els interns a tenir coratge en la situació de privació de llibertat, recordant-los que és al Nadal quan Jesús ve al món per salvar, i que hi ha moltes persones que també viuen amb duresa aquests dies: les que estan sotmeses a la penúria de la guerra, les que viuen separats i lluny dels que estimen, els malalts, els de treballs que els obliguen a estar lluny… La manca de llibertat és molt dura especialment en aquestes festes, però els seus familiars i éssers estimats estan a prop, i també el bisbe vol estar molt aprop seu, en nom de Jesús. Va pregar per tots i els va animar a fer un silenci de record i pregària pels familiars i amics que estimen. Els va exhortar a no desanimar-se perquè tots eren molt estimats per Déu.

En acabar, cada intern rebé un obsequi de Càritas Andorrana i un llibre del comentari de l’Evangeli per a cada dia i pogué tenir una breu trobada i diàleg amb l’Arquebisbe, en la qual li transmeteren les seves inquietuds personals i el seu agraïment per la visita en uns dies tan assenyalats, abans de Nadal.

Posteriorment, hi hagué un petit acte d’agraïment de la Direcció envers els joves escolars i mestres que havien participat en la celebració, on va tenir lloc una explicació del tipus de tallers que els interns feien, i en el que el Copríncep volgué agrair en nom de tot el país el treball dels funcionaris del Cos Penitenciari d’Andorra en l’exercici de la seva funció.

Mons. Vives estigué acompanyat per Mn. Ramón Sàrries, Arxiprest de les Valls d’Andorra i Delegat de Pastoral Penitenciària de la diòcesi, que va concelebrar amb l’Arquebisbe l’Eucaristia, i per la Delegada de Mitjans de Comunicació, Sra. Cristina Orduña.

Compartir