La Comissió Episcopal de Pastoral Social de la CEE i la Fundació “Pablo VI” van organitzar a Madrid del 10 al 12 de setembre unes Jornades de Formació amb el títol de “Els joves, present de la societat i de l’Església”. Amb una participació de 80 persones vingudes de diferents bisbats espanyols, del Bisbat d’Urgell hi va participar Mn. Jaume Mayoral, Delegat episcopal de Càritas.
La conferència inaugural va anar a càrrec del salesià Rossano Sala, que és Secretari especial per al proper Sínode dels Bisbes sobre els joves, amb el títol de “El Sínode, un signe d’esperança per a la Joventut”, on va oferir una perspectiva a tot el procés sinodal fins al dia d’avui, on va destacar la participació d’uns 200.000 joves d’arreu del món en les consultes obertes que es van adreçar a aquest col•lectiu i que s’han tingut presents per incorporar en la documentació dels pares sinodals. Després a partir de l’ “Instrumentum Laboris” del Sínode -el text en català és a la pàgina web del Bisbat- va anar desenvolupant els temes emergents de pastoral social que hi són recollits, especialment va subratllar l’atenció que cal tenir envers els “joves pobres” de la nostra societat i de les nostres comunitats parroquials.
Tampoc no va deixar indiferent a ningú la xerrada del sociòleg Juan Mª González Anleo on va exposar la realitat dels joves en la nostra societat en els darrers quaranta anys, una realitat que ha de ser preocupant davant l’allunyament dels joves de l’Església.
També es van fer un seguit de taules rodones, amb participació de joves cristians que treballen en diferents àmbits: política, treball, Ongs, temps del lleure, … El seu testimoni va ajudar a clarificar el que necessiten els joves i el que poden aportar a la realitat social i eclesial.
Altres ponents van ser: el salesià Jesús Rojano, director de la revista “Misión Joven”; la religiosa de la Companyia de Maria, Alicia Ruiz col•laboradora de la revista “Sal Terrae” i el Director del Departament de Pastoral Juvenil de la CEE, Raúl Tinajero, prevere de Toledo, que va parlar de la relació que hi ha entre la Doctrina Social de l’Església i la pastoral juvenil, la necessitat de complementar-se per transformar el món, amb una actitud, tal com diu el Papa Francesc, de “mirar cap enfora”, una pastoral que ha de sortir a la perifèria per atendre els joves, i especialment aquells que més necessiten un missatge d’esperança i de salvació.
Com va dir Mons. Atilano Rodríguez, Bisbe de Sigüenza-Guadalajara i President de la Comissió eiscopal de Pastoral Social, en l’acte inaugural, estem en un moment molt important per a l’Església i en aquest tema dels joves, ens cal treballar frec a frec amb ells, un treball que ens demanarà paciència, humilitat i sobretot saber escoltar-los més i millor.