Inauguració del Curs de Drets Humans a Andorra la Vella

20131018 094357Mons Joan-Enric Vives va presidir el divendres 18 d’octubre el primer Curs de Drets Humans, organitzat per l’Institut de Drets Humans d’Andorra, fundat el 2006. En les paraules que ha adreçat als assistents, durant els parlaments inicials, ha posat en relleu la vinculació estreta que hi ha entre els valors i l’essència del cristianisme i la defensa dels drets humans. La mateixa Declaració Universal dels Drets humans de 1948 fou impulsada per un polític de profundes conviccions cristianes, el filòsof Jacques Maritain critià d’origen jueu.  En els parlaments inaugurals també intervingueren la Sra. Elisa Muxella Molins, Presidenta de l’Institut de Drets Humans d’Andorra, i el M. I. Sr. Xavier Espot Zamora, Ministre de Justícia i Interior.

l’Excm. Sr. Eugeni Gay Montalvo, Vicepresident Emèrit del Tribunal Constitucional, va tenir la lliçó inaugural en la qual posà en relleu que la dignitat de les persones és intrínsica a la seva condició humana, en plena sintonia amb els valors cristians. Ha assenyalat que els drets humans i la seva Declaració Universal són la base conceptual de la dignitat de l’home i que estan per sobre de consideracions legals de països o nacions. Més tard es va poder seguir la intervenció de Federico Mayor Zaragoza, Exdirector general de la UNESCO, en format de video, ja que problemes de salut li van impedir d’assistir a l’acte. També participaren amb les seves ponències, el M.I.Sr. Josep Dallerès Codina, ex-Síndic General del Consell General d’Andorra; i el M.I. Sr. Josep Casadevall, Vicepresident del Tribunal Europeu de Drets Humans, el M.I. prof. Sr. Juan Antonio Ortega Diaz-Ambrona, President del Tribunal Constitucioanl d’Andorra i d’altres reputats especialistes i professors de l’àmbit europeu.

Escolteu la intervenció de Mons. Joan-Enric Vives: 

{play}images/stories/audionoticies/2013/10-octubre/131018dretshumans/131018jevives.mp3{/play}

El curs va tenir lloc els dies 18 i 19 d’octubre, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

A l’acte d’inauguració hi van assistir destacats representants de l’esfera política i juridica d’Andorra; entre ells, el M.I. Srs. Síndic i Subsíndica del Consell General, el Representant del Copríncep francès, la Cònsol Major d’Andorra la Vella, el President del Consell Superior de la Justícia, el Raonador del Ciutadà i l’Ambaixador del Regne d’Espanya a Andorra.

L’Institut de Drets Humans d’Andorra es va constituir el març del 2006 i posteriorment es va registrar al Registre d’Associacions de Govern d’Andorra amb el núm. 11/2011; les seves finalitats són l’estudi, la investigació, la divulgació, la promoció, la defensa dels Drets Humans i la denúncia de les seves violacions.

L’associació persegueix aquestes finalitats des d’una perspectiva interdisciplinària, especialment a partir de la Constitució Andorrana, la Declaració Universal de Drets Humans de les Nacions Unides i la Convenció per a la Salvaguarda dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals del Consell d’Europa, amb la voluntat d’esdevenir un instrument d’assessorament de les diferents institucions del Principat d’Andorra.

Per a fer possibles aquests objectius, l’associació està oberta a totes les opinions per a desenvolupar i normalitzar els Drets Humans a Andorra, compromeses en la defensa dels Drets Humans, i col·labora amb entitats i organitzacions públiques i privades, nacionals i internacionals, que puguin facilitar la consecució d’aquests fins.

 

20131018 09262820131018 09284720131018 094349

 

 

Compartir