Canòlich Music: la fe i la música com resposta a les inquietuts dels joves

La música és una de les millors eines per acostar els joves a l’espiritualitat i la fe en el context social d’avui. Els resultats del Festival de música cristiana Canòlich Music d’enguany, a Sant Julià de Lòria, (Andorra), el 24 i 25 de novembre, en són una demostració: la missa ha acollit en la cinquena edició molts grups de joves de diferents escoles d’arreu de Catalunya -Barcelona, Rubí, València, Puigcerdà, Tremp, Balaguer, Guissona- i també d’Andorra -Sant Ermengol, Escola Janer, l’Escola andorrana d’Encamp-; els grups han estat més cohesionats i més implicats en les activitats; i els nois han viscut moments de gran fe, com els que es van viure al matí a la pregària matinal. 

Aquest ha estat també el festival en el que hi han participat més músics i hi ha hagut més concerts, i en els que els tallers han cercat la proximitat amb els artistes i les seves emocions, de compartir el testimoni de les seves experiències i vivències de fe vinculades i expressades en la música.

El Delegat de Joventut del Bisbat d’Urgell, Sr. Lluís Plana, i membre de l’equip organitzador, va valorar molt positivament el desenvolupament de tot el Festival en acabar el darrer concert, el del DJ de música electrònica Andy Hunter: “amb una bona sintonia entre els joves, amb un bon suport dels monitors i dels professors acompanyants, amb la incorporació del gospel de nou a la missa, que ha estat molt ben valorat pels assistents, sense incidents destacables. Estem contents de com ha anat tot. Cada any aixequem una mica més el llistó i creiem que l’impacte en els joves és bo, que es fan preguntes i que, tot sovint, també aqui durant la convivència, troben respostes, a través de l’amistat, la reflexió, la música i la pregària”. 

Tenir cura del medi ambient posant la persona en el centre de la Creació el signe de l’Eucaristia
La natura i la sostenibilitat ecològica de la nostra acció a la Terra posant en el centre la persona, van ser una constant en les activitats, reflexions, en les imatges, i sobretot, en l’Eucaristía, l’acte central del Festival Canòlich Music, que va aplegar gent de molt divers signe i edats i que va desplaçar-se d’altres punts d’Andorra, de La Seu d’Urgell, i de les comarques properes. 
Mons. Vives va fer, en la celebració eucarística, una salutació inicial als joves engrescant-los en el camí de la fe. Mn. Pepe Chisvert, Rector de la parròquia de Sant Julià de Lòria i Delegat d’Ensenyament del Bisbat d’Urgell,va presidir-la i va ser concelebrada per diversos sacerdots de la parròquia, entre els que hi havia el Subdelegat de Joventut, Mn. Gabriel Casanovas i el P. Raul Tinajero, Director de la Pastoral Juvenil de la Conferència Episcopal Espanyola.

Va ser una missa en la que els nois i noies van tenir un paper important, posant èmfasi en el canvi climàtic i allò que podem fer les persones per la cura del planeta, i valorant la persona humana com l’element més important de la Creació i que va acabar amb el lliurament d’un arbre a cada grup, 25 en total, com a símbol de la consciència per la preservació dels recursos sostenibles.
The Gospel Viu Choir, amb 80 cantaires pujats a l’escenari, van convertir la celebració en una autèntica festa del gospel i van fer participar els assistents amb ganes. Es va poder seguir en directe via streaming a travès dels canals de you tube  i facebook i la pàgina web del Bisbat d’Urgell i la d’Andorra Televisió; per televisió amb els canals locals de Lòria TV i de Pirineus Televisió, que ho va retransmetre a les comarques pìrinenques; i també a la ràdio per tota Catalunya a través de Ràdio Estel. També es va poder seguir des de l’Hospital Nostra Sra. de Meritxell, on per primera vegada, la missa va arribar a totes les habitacions, a través d’un conveni amb Lòria TV i Cable Mútua.

Entre les novetats d’aquest any hi ha hagut la implicació de la comunitat Jerònima que viu al Monestir de Refet en la trobada jove i fabricant tasses amb logo del Canòlich Music, pulseres, calendaris d’advent, records diversos.

Concerts per a tots els gustos
Divendres a la nit es van gaudir els primers concerts. El dia 25, a les deu del matí, es va celebrar la pregària a la parròquia de Sant Julià, que es va centrar en generar consciència sobre el canvi climàtic i la responsabilitat de l’acció de l’home impulsant els joves a una actitud responsable vers el consum i la natura. Després el concurs “Dona’t a conéixer” es va realitzar amb una notable participació de grups de joves d’ESO amb ganes de cantar i expresar-se. El concurs per a joves valors musicals, va portar com a lema enguany, «La vida és pels altres».
Els artistes convidats enguany han estat el grup britànic LZ7, Andy Hunter, SAL150, Assisi, Àlvaro Fraile i el grup de gospel de més de 70 cantaires Gospel Viu, que animaren la celebració, a més dels grups més propis com ONE, o els guanyadors d’anteriors edicions del concurs, com Artista Convidat i Infínitum.
Musicalment, LZ7 ha estat la novetat enguany i un dels grups més esperats: és un grup cristià de rap i de ball originari de Mànchester, fa cinc anys va arrivar al lloc num 12 de les llistes d’èxits britàniques amb una peça en colaboració amb Matt Redman, que es va dir «27 milions». Repeteixen Andy Hunter, SAL150 i la tendència gospel, que enguany va dur un grup de Palafolls, a Barcelona, «THE GOSPEL VIU CHOIR» que és el máxim exponent nacional del urban gospel. Duu a terme un projecte a favor de la infancia, anomenat GOSPEL SENSE FRONTERES, al que van encoratjar els presents a participar.

Una història de cinc anys
El Festival Canòlich Músic va néixer fa cinc anys de la iniciativa dels joves, responsables de l’acompanyament emocional en adolescents, músics, pares de família, mestres, gent inquieta per la transmissió de valors sòlids als nois i noies que estan construint la seva percepció de la realitat social; i està organitzada i realitzada per voluntaris i voluntàries de diverses edats que uneixen esforços al llarg de sis mesos i que acaben fent possible una activitat que enllaça amb els interessos juvenils i que busca ajudar-vos vitals. 
La força del Canòlich Músic Festival resideix en monitors, professors, responsables d’esplais, que uneixen els seus potencials. Efectivament, hi ha suport d’institucions perquè no seria possible una inversió com la que s’acaba fent: escenaris, serveis de seguretat i prestacions de serveis al carrer, però els que mouen l’acció són persones motivades per fer de la música un espai de trobada amb la part més espiritual.
{youtube}8ZuQ2ZJSzBE{/youtube}

Compartir