La JMJ 2011 al Bisbat d’Urgell

logowyd2011

Del 16 al 21 d’agost se celebra a Madrid la Jornada Mundial de Joventut (JMJ). Cada tres anys el Papa, mitjançant la diòcesi organitzadora, convoca els joves de tot el món a un encontre internacional. Fa tres anys es va organitzar a Sidney. Altres diòcesis i altres ciutats han organitzat l’esdeveniment (Roma 1984, 1985 i 2000, Buenos Aires 1987, Santiago 1989, Czestochova 1991, Denver 1993, Manila 1995, Paris 1997, Toronto 2002, Colònia 2005).

Des de Paris, les diòcesis properes a l’organitzadora de la JMJ, acull, els dies previs, a joves que es dirigeixen cap a la Jornada.

No hi ha dubte que el fet de celebrar-se a Madrid ens implica d’una manera clara. El primer que hem de fer és alegrar-nos: tenim davant nosaltres una oportunitat pastoral per als nostres joves que hem d’aprofitar i saber treure-li partit.

Quins són els objectius que ens planteja la JMJ a Madrid?

1. Convidar joves nostres a participar-hi.

2. Preparar l’acollida de joves d’arreu del món al nostre bisbat.

3. Fer de l’acollida un repte pel que fa a l’organització d’aquest esdeveniment. Que sigui una manera de presentar la nostra diòcesi a les diòcesis que acollirem i a les persones del nostre bisbat que no ens coneixen prou.

4. Fer de l’acollida i la JMJ una oportunitat pastoral: hem d’engrescar joves que després puguin seguir animats a continuar en una pastoral ordinària de joves al nostre bisbat.

Pel que fa a la JMJ, la majoria de diòcesis catalanes ens organitzarem en comú. Farem estada a San Lorenzo del Escorial i, des d’allí, participarem als principals actes de Madrid.
Farem una campanya de voluntaris per a l’acollida però també amb l’objectiu que vinguin a Madrid. També proposarem als joves voluntaris en l’acollida, que puguin ser voluntaris a Madrid.
L’acollida serà del 11 d’agost al 15 d’agost. No tots els grups estan tots els dies. Per tant, l’organització és molt variada depenent del grup i dels seus interessos.
És molt important que la nostra organització estigui al servei del grup acollit, intentant afavorir sobretot el ritme i l’organització dels acollits.
Llocs: Núria, Baix Urgell (Castellserà, Penelles i Tornabous), Balaguer, Guissona, La Seu d’Urgell i Andorra.
Cada lloc d’acollida té el seu equip d’acollida local. Cal tenir presents que les dades seran modificades amb tota seguretat d’aquí al dies de l’acollida.
El tema està així:
• A Andorra:
300 de la diòcesi d’Evry (França), acompanyats pel bisbe.
200 de la diòcesi de Pamiers (França). Ens han vingut a veure els responsables i ja hem detallat amb ells l’acollida.
70 de la diòcesi de Tulle (França), acompanyats pel bisbe.
115 de la diòcesi de Haarlem (Holanda).
140 holandesos que vindran el diumenge 14.
De moment: 825.
• A La Seu d’Urgell.
550 italians de la diòcesi d’Udine.
De moment: 550
• A Balaguer.
Tots són monitors i monitores de la FIMCAP:
150 alemanys.
60 lituans.
60 eslovacs.
50 italians.
De moment: 320
• A Castellserà, Penelles i Tornabous.
300 monitors i monitores de la FIMCAP. La majoria belgues.
20 joves de Lubumbashi (Congo)
De moment: 320
• A Guissona:
40 joves de les Illes Seychelles. Estaran el 15 i 16.
De moment: 40
• A Núria:
200 joves francesos de París dormiran el dia 10.
De moment: 200
• Total: De moment 2255
Les condicions de dormir són amb sac de dormir i aïllant.
Les activitats previstes depenen dels grups, de l’arribada i de l’organització que més els convé. Podem confirmar que la majoria de grups vénen el 12 i marxen el 15. El dia 13 anirem tots i totes a Barcelona, en un dia conjunt amb tots els joves acollits a Catalunya i Andorra, amb una celebració a la Sagrada Família i actes conjunts de coneixença de la ciutat i de les persones participants.
El dia 14 serà el dia fort per a nosaltres: actes conjunts, celebracions, festa de comiat…
També tindrem present l’ acte de benvinguda per al dia 12 i espais de pregària per als diferents grups el mateix dia 12.

I altres coses que van sortint a partir de la visita del coordinadors dels distints grups. Hem demanat als organitzadors de cada grup que ens visitin i puguem parlar cara a cara sobre tots els aspectes que els interessin i, a més, anem a veure els espais que els interessin conèixer.

Visites realitzades:
– Grup de Pamiers: dijous 11 de novembre
– Grup de Tulle: vindran dijous i divendres 25 i 26 de novembre.
L’organització també ha de preveure la possibilitat que hàgim d’acollir grups sense avís previ. És un fet que no hem de descartar.
Una de les tasques que més cuidarem serà la participació de voluntaris, que després puguin anar a Madrid. No oblidem que l’objectiu final és engrescar nois i noies del bisbat a participar a Madrid i que després s’engresquin a continuar fent grups i vida amb nosaltres.
La Creu de la JMJ a la Catedral d'UrgellLa Creu de la JMJ a Andorra la VellaLa Creu de la JMJ a Balaguer

 

Compartir