Trobada de mestres i professors de religió amb el Conseller Maragall

Amb motiu del 10è aniversari de la FERC (Federació d’Ensenyants de Religió de Catalunya), aquest dissabte 18 d’abril, els mestres i professors de religió dels diferents bisbats de Catalunya varem assistir a Montserrat.

El dissabte es va presentar amb un mati solejat. Només va ploure un cop entaulats al dinar. La celebració va començar a mesura que s’ha anàvem aplegant mestres i professors de religió a la plaça del monestir per anar a la Missa Conventual. Hi van assistir Mn. Pepe Chisvert, Delegat del bisbat de La Seu d’Urgell, Mn. Antoni Quesada, Delegat del bisbat de Solsona, i Mª Carme Pinilla, delegada del bisbat de Vic. També hi ha fer acte de presència alguns directors de centres així com professorat d’altres matèries.

A les 11 hores s’inicia la Missa Conventual, presidida per el Pare Sanroma, concelebra el Pare Abat, els Delegats d’Ensenyament d’Urgell i Solsona i la resta de la Comunitat de Montserrat. La Basílica mostrava un aspecte esplèndid de la gent que hi havia. La FERC va llegir un breu escrit de presentació, escrit que en la seva totalitat va ser lliurat posteriorment a les personalitats que ens varen acompanyar i a tot el professorat que es va quedar a dinar, unes 110 persones.

Un cop finalitzada la Missa el germà Efrem, va acompanyar al seguici de professorat i les seves famílies a dins de l’Escolania, on varem ser rebuts per el Pare Abat, Josep Maria Soler, i pel Conseller d’Educació del Govern de Catalunya, l’Honorable Sr. Ernest Maragall. També hi feu acte de presència el Sr. Camil Fortuny Director General de Recursos Humans del Sistema Educatiu.

El Pare Abat va adreçar unes paraules encoratjadores a la FERC per seguir treballant per l’estabilitat de tot el col·lectiu. Montserrat “és casa nostra”, va dir. Va aplanar el camí per seguir dialogant amb Educació cara els projectes de la FERC. Abans de acomiadar-se li varem lliurar en nom de tots els mestres i professors de religió de Catalunya un llibre amb il·lustracions a color sobre els monestirs d’Europa. Detall que va agrair cercant en el llibre el Monestir de Montserrat, que evidentment va trobar. Tot seguit el germà Efrem va acompanyar-nos a la Sala d’assaig de l’Escolania, per ubicar-nos en un espai ampli per poder mantenir un diàleg amb el Sr. Conseller. Donada la quantitat de gent que érem molts hagueren de restar drets. El germà Efrem va fer la presentació i va donar la paraula al president de la FERC. Aquest va felicitar als presents així com els que per raons diverses no havien pogut desplaçar-se a Montserrat. Seguidament va exposar la precarietat laboral que en seu moment tenien els mestres de religió i les reduccions de jornades laborals que varen afectar al col·lectiu de manera molt negativa. Com des de l’Honorable consellera Marta Cid, passant pel Conseller Delpozo i del nou Conseller d’Educació s’havia anat normalitzant la situació del col·lectiu, tot i que encara quedava feina per fer. Feina que caldria portar-la a terme tal i com havia expressat abans l’Abat de Montserrat, amb diàleg, respecte i constància. Se li va expressar al Conseller la necessitat de resoldre definitivament l’estabilitat laboral, així com de recuperar l’assignatura de religió en igualtat de condicions acadèmiques com qualsevol altra matèria.

Va expressar que cal avançar cap a la contractació fixa i el manteniment de les jornades laborals, així com aprofitar la polivalència dels mestres i professors de religió com a membres de ple dret del claustre de professors.

Un cop finalitzada l’exposició del president de la FERC , aquest va donar la paraula a l’Honorable Conseller d’Educació el Sr. Ernest Maragall. Aquest va mostrar-se molt agraït per haver estat invitat als 10 anys de la FERC. Va dir entra d’altres coses que ” tinc moltes raons per ser aquí amb vosaltres ” , ” Ens hem de reconèixer mútuament l’èxit d’haver sabut parlar per aconseguir els millors resultats” “heu sapigut organitzar-vos i plantejar les vostres reivindicacions i els vostres drets” “Hem sabut parlar amb tenacitat i respecta ( FERC- Educació”, “que quedi clar el meu reconeixement a la FERC des d’aquest punt de vista” “sou treballadors del Departament d’Educació , us sento com a treballadors propis. Com a docents catalans responsables al servei de Catalunya” “Vull atendre i entendre el que baldeu per aconseguir per treballar amb les millors condicions” “Hi ha una condició de drets professionals i laborals que s’han d’acabar d’aconseguir amb més seguretat i perspectiva de futur” “Funció que teniu: hi ha una necessitat a la nostra societat que els nens i nenes, i en especial els joves entenguin que vol dir el fet religiós. Cultura i religió en relació” “Teniu un altre encàrrec ha afegir a l’escola que és aquesta dimensió històrica cultural, perquè això no sigui un afegit més sinó un coneixement global”. “si sou un membre més de l’equip de tota l’escola ho sou en totes les conseqüències” “tenim una societat cada cop més diversa més plural que també en el punt de vista religiós seria absurd que la vostra presència servis per separar. Hauria de servir per cohesionar, per fer possible un diàleg interreligiós. Ajudar a cohesionar aquesta societat” “Vosaltres expresseu la tradició i la cultura del país. La nostra! “

Un cop finalitzada la seva intervenció, se li va lliurar conjuntament amb el director general un obsequi de la FERC. Un llibre a cada un, amb lamines a color de les millors bíblies del món. Detall que varen agreix efusivament.

La Delegada d’Ensenyament del Bisbat de Vic, la Sra. Carme Pinilla va llegir una carta de l’Arquebisbe de Tarragona i president del SIERC , el Dr. Jaume Pujol i Balcells, adreça al president de la FERC i a tots els seus membres. On deia entra d’altres coses que ” Durant aquests deu anys heu portat una acció sindical remarcable en la defensa dels interessos vitals dels qui formen la vostra Federació davant l’Administració pública i heu obtingut notables i justes millores”

“El servent de Déu Joan Pau II deia que els sindicats són un exponent de la lluita per la justícia social, pels justos drets dels homes de treball segons les distintes professions. Tanmateix, aquesta Lluita ha de ser vista com una dedicació normal en favor del bé just: en aquest cas, del bé que correspon a les necessitats i als mèrits dels homes de treball associats per professionals; però no és cap lluita contra el altres. (Laboren exercens. n.20)”

Un cop finalitzada la seva lectura va ser molt aplaudida.

Tot seguit ens varem fer la foto de família.

Un cop finalitzada la trobada FERC- Conseller d’Educació, ens varem traslladar al cor del monjos per escoltar la Missa brevis en C major de Leopold Mozart, per part del cor de veus de Tessàlia. Actuació molt aplaudia per la gent assistent.

A les 14 hores varem anar a dinar al Restaurant Montserrat, molts companys no es varen poder quedar, ja que havien pujat amb la intenció de ser-hi presents, tot i això més de 110 persones varem participar en el dinar de germanor.

A les 17,30 hores finalitzava la celebració del 10è aniversari de la FERC a Montserrat.

Compartir