Sant Joan Maria Vianney, patró dels sacerdots

El proper dia 4 d’agost celebrarem amb tota l’Església la festa de Sant Joan Maria Vianney, el Sant Rector d’Ars (prop de Lió, de França). Amb motiu d’escaure’s aquest mateix dia 4 els 150 anys de la seva mort, el Sant Pare Benet XVI ha convocat un “Any Sacerdotal especial” perquè tornem a admirar la bella figura sacerdotal de Sant Joan Maria Vianney i perquè tots els sacerdots aprenguem d’ell les virtuts pròpies d’un pastor que, a exemple de Jesucrist, va donar la vida per seves ovelles.

Visqué molt humilment i sempre exercí el ministeri a la mateixa Parròquia d’Ars. La seva vida de llarga oració i penitència, la devota celebració diària de l’Eucaristia, el seu amor tendre i filial a la Verge Santíssima, la seva disposició a ajudar els germans sacerdots veïns, la disponibilitat permanent per a acollir els qui buscaven consell i misericòrdia, especialment en el sagrament de la Penitència, són un model per a tots els sacerdots d’avui. És cert que les circumstàncies han canviat molt des d’aquell temps i avui calen també nous modes de vida sacerdotal i d’exercici del ministeri, d’acord amb el que ens han demanat el Concili Vaticà II i els grans Papes del nostre temps. Però certament l’amor i la intensitat espiritual amb què aquest gran sant va viure el seu sacerdoci segueixen essent un model molt vàlid per a tots nosaltres i per als joves que es preparen al ministeri en els Seminaris d’arreu del món.
En aquest any de gràcia, recordem amb gratitud tots els sacerdots que han estat importants en la nostra vida, particularment en el creixement de la nostra pròpia vocació, i encomanem-los al Senyor. Recordem, també, amb afecte, els sacerdots que han deixat el ministeri. Preguem pels sacerdots ancians, malalts i que sofreixen, perquè el Senyor els enforteixi en les seves tribulacions. Que sigui per al poble de Déu un temps de redescobrir la gràcia que significa un sacerdot servidor i pastor, pobre, cast i humil, servidor de tots.

Acollim-nos també als grans models de preveres més propers, els beats màrtirs de La Pobla i Salars del Pallars, que moriren perdonant i lloant el Senyor. El beat Dr. Pere Tarrés model de metge, de jove compromès i de sacerdot zelós, entregat als pobres. Igualment St. Josep Oriol, humil capellà de Barcelona, molt miracler i home de grans penitències. I els sants sacerdots rectors, religiosos, acompanyants dels laics, pastors… que més anònimament han estat portadors de vida per a tots nosaltres i els nostres pobles i parròquies.

Fem-nos nostre l’Acte d’amor de Sant Joan Maria Vianney:
Jo us estimo, Déu meu, i el meu únic desig és d’estimar-vos fins al darrer sospir de la meva vida. Jo us estimo, o Déu infinitament amable, i m’estimo més morir estimant-vos que viure un sol instant sense estimar-vos. Jo us estimo, Déu meu, i només desitjo el cel per la felicitat d’estimar-vos perfectament. Jo us estimo, Déu meu, i només comprenc l’infern perquè no hi haurà mai el dolç consol d’estimar-vos. O Déu meu, si la meva llengua no pot dir en tot moment que us estimo, almenys jo vull que el meu cor us ho repeteixi tantes vegades com respiro. Feu-me la gràcia de sofrir estimant-vos, d’estimar-vos sofrint, i d’expirar un dia estimant-vos i sentint que us estimo. Com més m’apropo a la meva fi, més us conjuro d’acréixer el meu amor i de perfeccionar-lo. Amén.”

Compartir