Visita al President de la República de Portugal

L’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives Sicília, va ser rebut el dilluns dia 14 d’octubre pel President de la República de Portugal, Sr. Marcelo Rebelo de Sousa al Palau presidencial de Belem, a Lisboa.

Aquesta trobada respon a la invitació del President Rebelo i s’emmarca en la commemoració dels 30 anys d’establiment de relacions diplomàtiques entre el Principat d’Andorra i la República de Portugal, que es compleixen enguany (1994-2024) i ha anat presidida de la visita que l’Arquebisbe d’Urgell va dur a terme el dia abans al Santuari de la Mare de Déu del Rosari de Fàtima participant en el pelegrinatge internacional amb la processó de les torxes del dia 12 i en el solemne pontifical del diumenge dia 13.

El Copríncep fou acompanyat per la Ministra d’Exteriors M.I. Sra. Imma Tor, per l’ Encarregada de negocis a.i. de l’Ambaixada del Principat d’Andorra a la República Portuguesa, Sra. Karina Nobre Madureira i per la tercera Secretària del Ministeri d’Afers Exteriors del Principat d’Andorra, Sra. Laia Moliné Cintas.

El Copríncep va ser rebut molt cordialment pel President, passaren revista a la Guàrdia presidencial, va signar en el Llibre d’Honor i va ser condecorat pel President amb el Gran Collar de l’Orde de l’Infant Enrique.  Després de la trobada en privat entre ambdós, el President va oferir un dinar a la delegació andorrana en el qual es van dirigir uns cordials missatges de salutació i amistat entre els dos Països.

Aquestes foren les Paraules de resposta  del Copríncep episcopal durant al dinar amb el president de Portugal:

Excelentissimo Sr. Presidente,

Excelências, Senhoras e Senhores,

Agradeço muito sinceramente as suas amáveis ​​palavras.

Quero expressar a minha sincera e profunda gratidão, e a do Governo de Andorra, pelo seu generoso convite para nos encontrarmos aqui hoje e pela sua amável e calorosa recepção neste Palácio Presidencial. É uma honra e um prazer extraordinário para mim.

Este seu convite é uma prova da sua estima, Sr. Presidente pelo povo andorrano e pela sua vocação sempre atenta em favor do reforço das relações de amizade e cooperação que unem os nossos países.

Ha estat per a mi també una experiència espiritual fecunda i molt gratificant poder participar, en ocasió d’aquesta visita, en les celebracions de Nostre Senyora de Fàtima, a qui he demanat que intercedeixi sempre per l’estimat Poble Portuguès. També li he demanat especialment per les víctimes i afectats dels incendis forestals que heu patit aquest estiu al nord del país. Us trasllado, Sr. President, les sinceres condolències del Poble Andorrà per aquesta tragèdia. Una tragèdia que ens recorda la importància de treballar units més intensament per prevenir les greus conseqüències del canvi climàtic a escala global.

Crec que aquesta trobada nostra, Sr. President, és una magnífica manera de celebrar els trenta anys de lestabliment de relacions diplomàtiques entre Andorra i Portugal. Unesrelacions estretes i de confiança mútua que ara es veuran també reforçades per la magnífica notícia de la pròxima obertura del Consolat General de Portugal a Andorra.

Aquestes relacions diplomàtiques són el resultat del treball i excel·lent cooperació entre els nostres governs i administracions per impulsar els lligams polítics, econòmics i culturals, però són també la conseqüència dels vincles humans i culturals que uneixen els nostres pobles.

Com prou sabeu, aquests vincles tenen, com un dels seus principals fonaments, els més de vuit mil ciutadans portuguesos que viuen i treballen al Principat d’Andorra, que són el 10% de la nostra població, i que des de fa anys contribueixen notablement amb el seu esforç i implicació a la prosperitat i el bé comú. Aquest esforç mereix sempre el més alt reconeixement del poble i les institucions andorranes.

Aquesta presència portuguesa que és un gran do per a Andorra, i que ha donat llum ja a una nova generació d’andorrans d’origen portuguès, suposa un gran enriquiment cultural i un valuós dinamisme social al nostre país.

Crec que aquesta realitat és una prova del que sovint repeteix l’estimat Papa Francesc, que l’arribada de persones diferents a un país, procedents d’un context vital distint, es converteix sempre en un do, perquè les històries dels migrants també són històries de trobada entre persones i cultures. Per a les societats a les quals arriben, els migrants són una oportunitat d’enriquiment i desenvolupament humà integral per a tots.

A la vegada, quan s’acull de cor la persona diferent i se li permet seguir essent ella mateixa, se li dona la possibilitat d’un nou desenvolupament. I és que tenim la necessitat de comunicar-nos, de descobrir les cultures de cadascú, valorar allò que ens uneix i veure les diferències com oportunitats de creixement en el respecte de tots. Perquè, com diu també el Papa Francesc, necessitem un diàleg pacient i confiat, perquè les persones, les famílies i les comunitats puguin transmetre els valors de la seva cultura i acollir allò de bo hi ha  a l’experiència del altres.

Espero e desejo, Senhor Presidente, que o nosso encontro contribua para valorizar, aprofundar e fortalecer estes laços estreitos de amizade et fraternidade entre as nossas duas nações e os nossos povos.

Viva Portugal e viva Andorra!

Muito obrigado.

Fotos: Miguel Figueiredo Lopes / Presidência da República

Compartir