Visita a Gósol i homenatge a Mn. Anglerill i Mn. Ballarin

 

El diumenge 6 d’octubre va ser festa grossa al petit poble de Gósol (Berguedà) perquè va rebre la Visita Pastoral del Sr. Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, acompanyat del Bisbe Coadjutor, Mons. Josep-Lluís Serrano. A la seva arribada a la població foren rebuts per l’Il·lm. Sr. Alcalde de Gósol, Rafel López i pel Rector, Mn. Pau Bellido. També hi eren presents els familiars de Mn. Ramon Anglerill i l’Alcaldessa de Saldes, Il·lma. Sra. Dolors Jiménez. En aquell diumenge la població va voler retre un sentit homenatge a dos preveres il·lustres que hi estaven molt vinculats: Mn. Ramon Anglerill (1938-2019) i Mn. Josep Maria Ballarín (1920-2016) amb motiu dels cinc anys del traspàs de Mn. Ramon.

L’acte central fou la celebració de l’Eucaristia dominical presidida per l’Arquebisbe i concelebrada pel Bisbe Coadjutor i pel Rector Mn. Pau Bellido amb Mn. David Codina. La Missa fou solemnitzada pels cants del Cor parroquial de Gósol, acompanyats dels joves músics Clara i Guillem Brunet, i hi va assistir una gran quantitat de fidels, entre ells, els germans i família de Mn. Ramon Anglerill i els Alcaldes de Gósol i Saldes.

A la seva homilia l’Arquebisbe va destacar com les lectures de la Paraula de Déu proclamades en aquell diumenge parlaven del valor del matrimoni per sempre i de la fidelitat conjugal i va demanar un esforç perquè les famílies tendeixin a l’amor més alt que és el que ens proposa l’Evangeli i que amb la gràcia del sagrament del matrimoni podem assolir. Destacà el verset abans de l’Evangeli “si ens estimem, Déu està en nosaltres, i dintre nostre el seu amor és tan gran que ja no hi falta res”, com una síntesi molt bella de la concreció que ha de tenir en l’amor a la família. I destacà com  l’Església és una família de famílies on les diferents generacions són tan importants: nens, adolescents i joves, adults i grans, units, per l’amor. Animà els poders públics a fomentar polítiques que ajudin les famílies de forma eficient i que permetin la conciliació familiar i la criança dels fills.

A continuació destacà la frase evangèlica “Qui no rebi el Regne de Déu com el rep un nen, no hi entrarà pas” per destacar que en el cas dels dos preveres homenatjats, Mn. Ramon Anglerill i Mn. Josep M. Ballarín, es complia aquesta màxima evangèlica perquè van dur a terme el seu ministeri presbiteral amb un cor d’infants. Mons. Vives destacà la generositat i la bondat de Mn. Ramon Anglerill, amb la Rectoria sempre oberta per a qualsevol persona que s’hi volgués aixoplugar i el seu servei apostòlic incansable al servei de tots els habitants sense exclusions dels pobles de la Vall de la Vansa i del Pedraforca: Gósol, Adraén, Fórnols, Tuixent, Josa del Cadí, Ossera… També en destacà la seva intel·ligència i bonhomia així com la seva saviesa en acompanyar persones espiritualment. De Mn. Josep M. Ballarín l’Arquebisbe Vives en destacà la seva vessant il·lustrada i escriptora, el seu catalanisme obert i les seves coneixences i amistats polítiques capaces de bastir ponts entre gent molt dispar, l’amor a Sta. Maria de Queralt i a Sta. Teresina de Lisieux.

Al final de la Missa va tenir lloc l’acte cívic fora de l’església on diversos veïns del poble van destacar en una bella simfonia amb diverses vivències que tenien de Mn. Ramon Anglerill i com els havia ajudat en el seu camí personal, espiritual i de fe. Inicià el testimoniatge l’Alcalde de Gósol que va voler recuperar unes gravacions del mateix Mn. Ramon on es posaven de manifest que va ser un factor d’unió i de bondat per a tot el poble. També l’Alcaldessa de Saldes destacà com l’havia acompanyat i ajudat personalment, i, al mateix temps, la seva contribució en la renovació i arranjament de diverses esglésies de Saldes. Altres testimonis de col·laboradors de totes les edats foren tots emotius i molt encoratjadors.

A continuació es procedí a la benedicció i inauguració de la placa escultura commemorativa que s’ha instal·lat a la façana de l’església, obra de l’escultor arrelat a Gósol Josep Ricart Garriga i que porta la inscripció: “El poble de Gósol, a Mossèn Ramon M. Anglerill i a Mossèn Josep M. Ballarín, exemples de generositat, amistat i fe”. El mateix autor Ricart en féu l’explicació abans de la benedicció que fou a càrrec de Mons. Vives que destapà la placa juntament amb els familiars de Mn. Ramon i l’Alcalde de Gósol.

Tot seguit, a la plaça del poble, tingué lloc el “ballet de Déu” amb els capgrossos de l’Associació cultural Mn. Ballarín que també volen ser una forma d’expressar popularment l’estimació de Gósol envers els dos preveres homenatjats.

Un vermut popular i un dinar de germanor clogué la joiosa festa de poble agraït.

 

Compartir