Trobada de Monitors d’Esplais de la Diòcesi a Aina (Canillo)

Els dies 5 i 6 d’octubre, a la Casa de colònies d’AINA (Canillo-Principat d’Andorra) va tenir lloc la trobada diocesana de monitors i monitores d’esplais cristians, que s’agrupen a la FEMN (Fundació d’Esplais Santa Maria de Núria) del Bisbat d’Urgell.

El dissabte dia 5, al Santuari-Basílica de la Mare de Déu de Meritxell, van celebrar l’Eucaristia que van presidir l’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives i el Sr. Bisbe Coadjutor d’Urgell, Mons. Josep-Lluís Serrano. A la seva arribada al Santuari els Srs. Bisbes pogueren saludar els monitors i monitores que acabaven d’arribar-hi després d’una ruta des de la Casa de Colònies Aina i van poder intercanviar un diàleg amb els responsbles de la FEMN: el seu President, Sr. Santi Amores; el Consiliari, Mn. Joan Pau Esteban; el nou Delegat de Joventut, Mn. Àlex Vargas; i la Vicepresidenta, Queralt Campàs, del MCECC,  (Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans, federació de centres d’educació en el lleure presents a les diferents diòcesis catalanes i també a Mallorca i Menorca). Era la primera visita del nou Bisbe Coadjutor al Santuari de Meritxell i el Rector de Canillo i encarregat del Santuari, Mn. Ramon Rosell, li donà la benvinguda i l’introduí en la història i els principals trets del Santuari-Basílica de la Patrona d’Andorra.

L’Eucaristia fou molt viscuda i preparada pels monitors i monitores. Presidida per l’Arquebisbe Joan-Enric i concelebrada pel Bisbe coadjutor Josep-Lluís, hi van concelebrar el Consiliari de la FEMN, Mn. Joan Pau Esteban, Mn. Ramon Rosell, encarregat del Santuari i Rector de Canillo i Mn. David Codina.

A la seva homilia, l’Arquebisbe Joan-Enric felicità els joves per la seva tasca d’educació de nens, adolescents i joves en el lleure, una tasca sovint no prou valorada i els animà a educar-los des del punt de vista integral: humanista però també sense renunciar a la dimensió espiritual cristiana. Recordant l’Evangeli “si no us feu com els infants, no entrareu en el Regne del cel” animà els monitors i monitores a saber educar els infants, adolescents i joves, perquè per ells són un referent, i destacà el valor de l’acompanyament en totes les dimensions del seu créixer com a homes i dones. Finalment els exhortà a tenir tres actituds fonamentals que ens havien recordat les “témpores d’acció de gràcies”: saber agrair els dons rebuts, demanar perdó, i intercedir pel nou curs que comença. En aquest sentit els animà a saber valorar el que havien fet a les colònies i centres d’esplai, tota l’activitat duta a terme, amb uns ulls de revisió però partint del que ha anat bé i no només de la crítica. Exhortà els monitors i monitores a saber pregar pel nou curs i per totes les activitats que es durien a terme i finalment saber convertir-nos i millorar en tot el món educatiu per aprofitar l’oportunitat que significa de creixement personal per als mateixos monitors i monitores que sovint aprenen molt dels mateixos infants.

Al final de l’Eucaristia el Sr. Bisbe Coadjutor adreçà unes paraules als monitors recordant com ell mateix havia estat premonitor en un esplai i els recordà que tenien el futur d’aquells infants en les seves mans perquè qui educa un infant o un jove educa el futur d’un país; i els exhortà a continuar amb la seva tasca d’educació integral tenint present el bon Déu i Maria, sota l’advocació de Meritxell.

Els cants de l’Eucaristia foren acompanyats per David Prades i els responsables dels monitors i una dinàmica amb cartells sobre les diferents parts de l’Eucaristia, inspirant-se en cartells de films, ajudà a la participació dels monitors.

 

Compartir