Presentació del llibre de la 20a Càtedra de Pensament Cristià a Andorra la Vella

El llibre “Fer front a les addiccions”, que recull les ponències de la Càtedra de Pensament Cristià de l’any 2023, es va presentar a la sala d’actes de l’església Santa Maria del Fener, d’Andorra la Vella, el dijous 13 de juny davant una notable assistència de públic.

L’acte, obert al públic en general, fou presidit per l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, amb el Director de la Càtedra, Dr. Francesc Torralba. La presentació anà a càrrec del director de Bennito Menni CASM Germanes Hospitalàries, Dr. Joan Orrit. A la presentació van assistir la Ministra de Salut, M. I. Sra. Helena Mas; l’Ambaixador d’Andorra davant la Santa Seu, Excm. Sr Carles Álvarez; la Secretaria del Govern, Sra. Ester Fenoll; el Representant del Copríncep episcopal, M.I. Sr. Eduard Ibáñez; l’Arxiprest de les Valls d’Andorra, Mn. Ramon Sàrries; i el Vicari General, Mn. Josep M. Mauri. També hi van assistir diversos sacerdots del Principat d’Andorra.

Mons. Vives va ressaltar en el parlament d’inici la qualitat dels dos ponents, tot agraint l’assistència de les autoritats. Va parlar de l’addicció com una forma de alienació, un problema que resulta profund al que ningú és aliè a sucumbir-ne.

Francesc Torralba va apuntar en la presentació que les addiccions s’han diversificat i es vinculen amb elements de la vida quotidiana i de la tecnologia, realitat que requereix abordatges interdisciplinaris per abordar i trobar sortides a aquests problemes.

El ponent va destacar la qualitat del contingut del llibre, i va fer un recorregut pel seu contingut, glossant alguns elements vinculats amb les addiccions: la fragilitat, la necessitat de perdó i de misericòrdia; els continguts pràctics exposats pel Dr. Josep Solé, les alertes i els consells del psicopedagog Miquel Àngel Prats sobre el consum de tecnologies i la necessitat d’alfabetització digital, i finalment, la visió i l’exploració de la noció del projecte vital de les persones amb addicció que exposa el Dr. Torralba. Finalment, el Dr. Orrit va destacar la necessitat d’un model de recuperació basat en la persona i d’integració a la comunitat a través de la inclusió i no a través de l’aïllament.

En les 110 pàgines del llibre es dóna un punt de vista mèdic, educatiu i ètic del fenomen de les addiccions abordant tan la perspectiva del addicte com del seu entorn. El Dr. Josep Solé assenyala geogràficament les ubicacions i els recursos on els drogodependents i les seves famílies poden acudir en la cerca de solucions en el territori català; el Dr. Miquel Àngel Prats posa la mirada en les addiccions tecnològiques en edat prematures, especialment joves i infants, i la necessitat de desenvolupar un esperit crític per fer un ús responsable de la tecnologia; i el Dr. Torralba va més enllà de la prevenció i cura de les addiccions, des d’un enfocament filosòfic i ètic aborda la perspectiva de futur sobre com reconstruir el projecte de vida després d’una addicció.

Joan Orrit Clotet és doctor en medicina, llicenciat en dret i té un màster de Business Administration per ESADE. Actualment és director-gerent de Bennito Menni CASM Germanes Hospitalàries de Sant Boi de Llobregat (Barcelona).

Compartir