Celebració de la Missa del Gall a la Catedral i a la Diòcesi d’Urgell

La Missa del Gall la nit del 24 de desembre, fou presidida, a la Basílica-Catedral de Santa Maria d’Urgell per l’Arquebisbe Joan-Enric Vives, amb l’assistència d’una gran quantitat de fidels. A tres quarts de dotze, es va iniciar amb el Cant de la Sibil·la, interpretat per la soprano Laura de Castellet en la versió del cerimonial de la Catedral urgellenca. Aquest cant medieval, a l’inici de la missa, que anuncia la salvació i que cal viure preparats amb una vida de servei i amor, s’ha recuperat i es va dur a terme per vuitè any consecutiu.

Prèviament, a la tarda, es van celebrar les misses participades amb els infants de catequesi i les seves famílies, la missa del “pollet”, amb una gran quantitat de fidels que fou presidida pel Vicari General i Rector de la Parròquia de St. Ot, Mn. Ignasi Navarri.

També, al Vespre, l’Arquebisbe va presidir la Missa vespertina a la Llar de St. Josep de La Seu d’Urgell amb les Religioses dels Ancians Desemparats i els residents, que formen la Llar de St. Josep i van sopar amb fraternitat.

A l’homilia de la Catedral el Sr. Arquebisbe va parlar del sentit profund del Misteri de Nadal: Déu, el Totpoderós, el Creador de tot, que es fa nen, infant, necessitat, feble, i amb aquest fet extraordinari, es fa solidari de tots els necessitats i fràgils: els pobres, els malalts, els marginats, perquè ve a salvar tota la humanitat de tots els temps. Amb la seva encarnació Jesús confereix una dignitat immensa a tota persona humana. Ell és La Paraula que plantà entre nosaltres el seu tabernacle i el Príncep de la Pau.

Mons. Vives va animar a pregar especialment aquest any per la pau a Terra Santa, a Ucraïna i a tants llocs del món. També recordà com la nit de Nadal del 1123, feia exactament 800 anys, sant Francesc d’Assís (Assís, 1181-1226) va organitzar a Greccio, Itàlia, un pessebre vivent per recrear el naixement de Jesús, ja que volia “veure” la gesta immerescuda del Déu bo i misericordiós, fet infant pobre. S’iniciava així la tradició dels pessebres, una de les tradicions catòliques més esteses i arrelades arreu, fins als nostres dies i que avui transcendeix el fet religiós i és una autèntica expressió de la cultura popular.

A la celebració del Dia de Nadal l’Arquebisbe impartí des de la Catedral la bendicció apostòlica amb indulgència plenària.

La participació en aquestes celebracions de Nadal és molt gran a ciutats i poblets petits de tota la Diòcesi i cal agrair a preveres i diaques, i alguns laics delegats, tot l’esforç que fan per arribar a tothom i que l’anunci de la fe i la celebració de la salvació puguin arribar arreu.

Compartir