Festa de St. Climent a Talltorta (Bolvir-Cerdanya)

Dissabte dia 25 de novembre, l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, va presidir la festa de St. Climent, patró de Talltorta (Bolvir-Cerdanya), acompanyat del Rector de la Parròquia, Mn. Gabriel Casanovas i de Mn. David Codina.

A l’Eucaristia festiva hi van assistir les Autoritats encapçalades per l’Alcalde de Bolvir i Talltorta i President del Consell Comarcal de Cerdanya, Il·lm. Sr. Isidre Chia; i els Alcaldes de Puigcerdà, Isòvol, Fontanals de Cerdanya, Gerb i altres Regidors municipals de la Cerdanya i una bona quantitat de fidels i devots de Talltorta i pobles veïns.

L’Arquebisbe presidí l’Eucaristia a l’església de St. Climent i destacà la iconografia de l’església totalment pintada, que amb raó és anomenada la “Capella Sixtina” de la Cerdanya, amb molta obra de pintura barroca realitzada el 1718 pel bisbe d’Urgell Simeó de Guinda, en moments de restauració després de la desfeta de 1714. Pintures barroques de tota l’església, d’una gran bellesa i simplicitat, amb colors ben vius i representacions de la vida de Crist i dels sants, especialment de St. Climent papa i màrtir, sant patró de la Parròquia així com el judici final i St. Joan Baptista.

A la seva homilia Mons. Vives destacà com era un goig poder celebrar l’Eucaristia amb el poble de Déu en la proximitat de la memòria litúrgica de St. Climent, patró de la Parròquia, i un dels Papes més venerats de l’antiguitat (s. I), el quart Papa, successor de Pere. L’Arquebisbe destacà com Climent fou un dels anomenats Pares apostòlics i com a Roma la Basílica existeix una antiquíssima basílica dedicada a la seva memòria: St. Climent de Laterà.  Animà els fidels a qüestionar-se qui és “Jesús per a mi”, no d’una forma teòrica, sinó personal, tal com Jesús demana als deixebles en l’Evangeli: “i vosaltres, qui dieu què sóc?”. La resposta personal a aquesta pregunta configura la nostra vida i els nostres comportaments i, per tant, no és innòcua, ens implica en el més profund del nostre ésser. Finalment, destacà com Sant Climent va treballar incansablement per la pau entre els cristians de Corint i exhortà els fidels a saber treballar també per la pau: a la família, al poble, a la societat, buscant allò de positiu que hi ha en l’altre i allò que ens uneix, més enllà, d’allò que ens separa. En aquest sentit Mons. Vives recordà com cal pregar especialment per la pau en el món, a Ucraïna (on Climent precisament va ser exiliat i martiritzat, a Crimea) o ben especialment a Gaza i tants llocs que pateixen l’horror de la guerra. Finalment exhortà els fidels de Talltorta a viure la fe d’una forma joiosa i càlida, sentint-se devots i hereus de la tradició apostòlica, sense defallir, malgrat les dificultats.

Al final de la Missa va tenir lloc l’acte d’inauguració per part de l’Ajuntament de Bolvir de la restauració de l’antiga Rectoria de Talltorta com un centre de turisme cultural a Cerdanya.

Compartir