40 anys de la Residència “St. Domènec” de Balaguer

El diumenge dia 1 d’octubre, l’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives, va fer-se present als actes per commemorar els 40 anys (1982) de la residència geriàtrica St. Domènec de Balaguer (Noguera) que es van complir l’any passat 2022, però que havien quedat sospesos fins l’estabilització de la pandèmia. A la seva arribada fou rebut pel President de la Junta Directiva de l’Associació “Residència Geriàtrica Sant Domènec de Balaguer”, Sr. Jaume Camarasa i pels membres de la Junta Directiva de la residència. L’associació gestiona la residència que actualment compta amb més de 800 socis.

L’acte central de la jornada fou la celebració de l’Eucaristia dominical a l’església de St. Domènec, a tocar de la residència, a la qual hi van assistir una gran quantitat de fidels: els residents que omplien el temple, els familiars, els treballadors, els voluntaris i col·laboradors, i les persones que al llarg dels 40 anys han format part de la residència en un dia joiós i festiu per a tots ells, després dels moments difícils viscuts a ran de la pandèmia. Entre els presents hi havia la Paera en Cap de Balaguer, Il·lma. Sra. Lorena González Dios i representants de diverses institucions polítiques, socials, culturals i econòmiques.

La Missa fou concelebrada pel Rector de Balaguer i Arxiprest de Noguera, Mn. Jordi Profitós; per Mn. Jaume Tarragó, resident a la residència; per Mn. David Codina i pel P. Fabian Cabarcas. Solemnitzà la celebració l´Orfeó Balaguerí amb els seus cants i l´acompanyament musical al piano de Marta Mesalles.

A la seva homilia l’Arquebisbe Joan-Enric convidà a agrair a Déu els 40 anys de servei ininterromput de la residència, tot destacant i valorant la tasca de totes les persones i Institucions que al llarg d’aquests anys, han ajudat l’associació, ja sigui col·laborant amb aportacions econòmiques, de voluntariat, formant part de les diferents Juntes Directives o bé participant amb activitats culturals i de lleure. Fou l’any 1982 quan, mercès a l’esforç continuat de la Junta del Patronat, la bona voluntat del Bisbat d’Urgell, el suport econòmic de “La Caixa”, sense oblidar importants donatius particulars i la bona predisposició per part de la Generalitat, que el 17 d’octubre de 1982, s’inaugurava la residència. L’Arquebisbe destacà com la implicació i la tenacitat dels laics catòlics va fer possible aquella iniciativa de servei social, que va sorgir de la base dels laics que van veure una necessitat com era equipar Balaguer d’un centre residencial per a la gent gran i no van esperar sinó que van comprometre’s amb les seves forces per fer realitat aquella iniciativa. Mons. Vives volgué agrair ben especialment el treball desinteressat i altruista de la Junta Directiva de l’Associació, els actuals i els passats, ja que sense el seu esforç i compromís, no seria possible tirar-ho endavant. També volgué tenir unes paraules de calidesa i d’estimació pels padris i padrines, pels residents, pels familiars, recordant com totes les residències, també la de Sant Domènec, van tenir una prova d’esforç amb la pandèmia i com el treball i implicació dels treballadors, voluntaris, residents i familiars, va permetre superar aquells moments de prova amb la rerrible pandèmia, i gràcies a Déu ens podíem tornar a trobar i abraçar.

Glossant les lectures de la Paraula de Déu proclamades en aquell diumenge l’Arquebisbe va destacar com sempre ens podem convertir, millorar, tornar a Déu i que l’important no és allò que diem amb els llavis sinó les nostres obres. Ens cal “anar a treballar a la vinya del Senyor” i no només dir que hi anirem sinó anar-hi de veritat. Per això l’Arquebisbe animà els fidels a ser compromesos i perseverar en la fe sense defallir. Finalment volgué fer una pregària especial demanant el do de la pluja tan necessària i reclamà, tal com ho demana el Papa Francesc, un ús responsable de l’aigua i tenir cura del planeta sense malbaratament de recursos naturals. En escaure’s el dia 1 d’octubre va fer esment del que els bisbes de Catalunya han recordat recentment en una Nota, i com l’Església ha d’afavorir la igualtat, la cordialitat, el diàleg i el treball per fer una societat nova i bona, i que diàleg i mesures de gràcia poden ajudar la reconciliació i la pau. Igualment va demanar pregàries pel Sínode que comença el dia 4 a Roma.

Al final de la Missa tingué lloc l’homenatge a les persones que al llarg d’aquests 40 anys han aportat el seu esforç pel bon funcionament de la residència amb el lliurament d’una placa commemorativa d’agraïment. Entre ells, l’Arquebisbe Joan-Enric, en va rebre una com a representant del Bisbat d’Urgell, amb apreci i gratitud vers el Bisbat d’Urgell per la seva col·laboració fonamental en la fundació d’aquest servei residencial, ja que va permetre l’adquisició dels edificis i terrenys on es va construir la residència, tal com ho recorden els Estatuts de l’Associació.

Tot seguit, es va inaugurar l’exposició fotogràfica “40 anys de compromís i qualitat” al Claustre de Sant Domènec, que recull la història de la residència. Un aperitiu per a tots els assistents a la plaça de Sant Domènec i a la terrassa del centre va cloure la joiosa celebració.

Compartir