Festa de St. Miquel a Peramola (Alt Urgell)

El dia 29 de setembre, festa de St. Miquel Arcàngel, és festa gran a la Parròquia de Peramola que celebra la seva tradicional Festa major de tardor. Enguany fou presidida per l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives. Concelebraren amb l’Arquebisbe el Rector de Peramola i Arxiprest d’Alt Urgell, Mn. Jordi Vásquez; el P. Fabian Cabarcas i Mn. David Codina.

L’acte central de la festa fou la celebració de l’Eucaristia de St. Miquel amb l’assistència de la Corporació Municipal encapçalada per l’Il·lm. Sr. Alcalde de Peramola, Sr. Joan Puig Bellido i una gran quantitat de fidels que omplien l’església parroquial dedicada a St. Miquel.

A la seva homilia l’Arquebisbe Joan-Enric glossà la importància de l’arcàngel St. Miquel, el capità i “cabdill” de tots els àngels, que ens recorda que “qui com Déu?”, que Déu és el totpoderós que ens guia i ens guarda. St. Miquel ens ajuda a lluitar conta el diable i els enemics de la fe i d’aquelles persones o coses que ens volen apartar de Jesús: l’egoisme, l’orgull i la vanitat, el menyspreu de les persones. La vida del cristià, quan és viscuda autènticament, no deixa de ser una certa lluita i batalla per tal de conservar la fe i defensar les virtuts que l’encarnen: la generositat, el perdó, l’altruisme i la fe en Jesús, per damunt de tot altre ídol que pot oferir el món: els plaers, el diner, la cobdícia…. Mons. Vives recordà com els àngels són els qui porten “bones notícies” enviats de part de Déu i ens ajuden en els combats de la vida perquè no ens desanimem ni claudiquem. En aquest sentit animà els fidels de Peramola a saber tenir fe i perseverar en ella, més enllà de la tècnica i de les seguretats, només podem confiar en Déu. Per això va demanar a St. Miquel el do de la pluja que tant necessitem i a saber viure i lluitar per un ecologisme integral que tingui cura de la creació, tal com ens ho demana el Papa Francesc en la seva encíclica Laudato si que properament veurà una segona part Laudate Deum. Ens cal vetllar per la nostra terra, el nostre planeta, amb hàbits de consum responsable, sense malbaratament i treballant per la dignitat i la vida, especialment dels més febles i necessitats: els malalts, els infants, els ancians, les persones vulnerables, sense “descartar” i menystenir mai ningú. Finalment l’Arquebisbe animà els fidels a pregar per la pau i la reconciliació i ser persones “magnànimes” que saben perdonar i oblidar, donant una segona oportunitat als altres, i sense prejutjar-los, construint pau i germanor a la família, a casa, amb els veïns, en el poble. I recordà que ja fa dos anys, amb motiu dels indults, els Bisbes de Catalunya i ell també, van demanar diàleg, reconciliació i mesures de gràcia per poder refer el país.

Al final de l’Eucaristia tingué lloc una processó on els veïns del poble van treure guarnida amb flors la imatge de St. Miquel, amb el jovent del poble portant les banderes pròpies del poble, i les van passejar per la vila, mentre es cantaven els goigs a llaor de St. Miquel: “Si de Déu la primacia sobre els àngels teniu Vós: Peramola en Vós confia, puix del Cel sou nostre guia, Sant Miquel victoriós”.

En acabar la processó l’Ajuntament oferí als veïns un vermut popular on l’Arquebisbe pogué departir amb els veïns del poble.

Compartir