Ribelles celebra la devoció del Roser i l’advocació a Sant Isidre

El mes de maig té un calendari ple de devocions i tradicions religioses, les més populars són les festes lligades al cicle marià del “Mes de Maria”, sense deixar de banda el santoral que ofereix un bon grupet de sants i santes amb molta devoció i tradició en les nostres terres i en la nostra diòcesi d’Urgell. Una devoció i tradició que perduren en el temps, i que malgrat els moments de secularització en que ens trobem, encara són ben presents en les nostres parròquies, especialment per la bona “tossuderia” de la gent gran i també en alguns llocs del jovent, on hi veuen no només un sentit religiós sinó una manera de fer més vives les seves arrels i la seva identitat.
Aquest dissabte 16 de maig i a una petita població d’un extrem de La Noguera, a Ribelles (Vilanova de l’Aguda) s’ha viscut tots aquests element apuntats: tradició, devoció, sentit de poble i de família. Així a mitjà tarda ha tingut lloc en l’església parroquial de Santa Maria (una esplèndida construcció del segle XI), la celebració de la Missa de la Festa del Roser i també la benedicció del terme, tot demanat l’ajuda a Sant Isidre, llaurador. Un bon grupet de fidels que resideixen a Ribelles i de familiars vinguts per l’ocasió han omplert l’única nau romànica del temple, que esta dins de l’antic castell de la Baronia de Ribelles. Una celebració marcada per la petició d’una bona collita per als pagesos, de la necessitat de que tothom tingui feina, de saber viure i fer viure aquestes tradicions a les noves generacions. A l’altar major i en un lloc de preferència hi ha posat antiga imatge de sant Isidre, amb la seva iconografia tradicional de vestimenta de pagès i a la mà un rella de llaurar, a l’altra mà unes espigues dels camps propers (uns camps que viuen una forta sequera i que fan perillar part de la collita d’enguany).
Acabada la celebració els fidels de totes les edats van sortint a l’exterior de l’església, les majorales d’aquest any els obsequien amb unes fulles de menta i a la vegada poden oferir una almoina en les tradicionals plats petitoris amb la imatge de la Mare de Déu del Roser (plats que hi ha en tantes parròquies on perviu la tradició del Roser i de les majorales). Tot seguit i en processó surt la imatge de Sant Isidre portat pels priors. Feta la benedicció del terme, des de dalt del castell i des d’on es pot veure molts dels camps de cultius de la zona, es fa una pregària a Sant Isidre i també a la Mare de Déu del Roser. No hi falta una fotografia dels assistents davant l’església per recordar a futures generacions les vivències i costums del poble. Una estoneta després i al Local Social de Ribelles té lloc un animat i festiu ball de festa.

Compartir