Inici de les celebracions dels 800 anys de la Mare de Déu de Canòlich

L’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, va presidir el dia 1 de maig, a la Parròquia de St. Julià de Lòria (Principat d’Andorra) la celebració eucarística en la que es va beneir una representació de la Mare de Déu de Canòlich, realitzada per l’artista portuguesa Margarida Cepeda, que l’ha donat al Santuari de la Mare de Déu de Canòlich, i es va recepcionar una talla de la Mare de Déu dels anys 40 del segle XX, que ha estat donada per la seva adoració a l’església parroquial per la família Marfany de Sant Julià, que l’ha custodiat en els darrers anys. Amb aquests actes, s’iniciaven les celebracions del 800 anys de la troballa de la Mare de Déu romànica, que la llegenda popular situa en l’indret on hi ha ara l’actual santuari.

Al llarg del mes de maig es portaran a terme diverses activitats amb motiu d’aquesta celebració, que porta per títol «Mare de Déu de Canòlich, 800 anys agermanant», i que té el seu punt àlgid en la celebració de l’Aplec de la Mare de Déu, que es portarà a terme el dissabte 27 de maig. A més, i amb motiu d’aquesta efemèride, s’ha preparant un curtmetratge, que amb el nom de «Tiritas», posarà en relleu el valor de cercar fórmules per resoldre els conflictes que es presenten en la vida de les persones. El curtmetratge es presentarà al públic el proper dia 1 de juny al vespre.

Els actes del dia 1 s’iniciaren amb la presentació del llibre “Petita història de Canòlich” amb dibuixos de Pilarín Bayés i text de Jordi Pasques. El llibre es repartirà de forma gratuïta a tots els caps de casa.

Posteriorment va tenir lloc l’Eucaristia, a la Parròquia de Sant Julià, va ser presidida per Mons. Vives i concelebrada pel Rector de la Parròquia, Mn. Pepe Chisvert i pel Secretari general, Mn. David Codina. Hi van assistir els membres de la Corporació comunal, encapçalats pels Cònsols Major i Menor, Hble Sr. Josep Mayoral i Hble. Sra. Mireia Codina; l’Excm. Sr. Carles Álvarez Marfany, Ambaixador d’Andorra davant la Santa Seu; Consellers Generals fills de la Parròquia i molts fidels i famílies destacades de la parròquia.

A la seva homilia l’Arquebisbe Joan-Enric va glossar les lectures proclamades de la Paraula de Déu: Maria puja decididament a la muntanya i visita a la seva parenta Elisabet. La Mare de Déu, sota l’advocació de Canòlich, també ens visita a nosaltres i ens fa pujar a la muntanya, al Santuari de Canòlich. La Mare de Déu és una Mare de Déu “muntanyenca”, com va dir la Sra. Pilarín Bayés, en la presentació del llibre que ha fet sobre la història de Canòlich, a qui li agrada la muntanya. I és una Mare de Déu que ens dóna el seu Fill: no se’l queda egoistament per a ella, sinó que el dóna. Maria ens dóna a Jesús i tots els devots de Canòlich, i tots els cristians, l’honorem aquest mes de maig, mes de Maria, com a Mare de Déu, consol dels afligits, refugi dels pecadors. Finalment, l’Arquebisbe animà els fidels de St. Julià a ser molt devots de la Mare de Déu perquè ella ens ensenya a estimar d’una forma oberta i recordà com la Parròquia de St. Julià de Lòria sempre ha estat una parròquia oberta i acollidora, com ho fou per St. Josep Maria Escribà de Balaguer. A més a més, Maria ens ensenya a pregar. Finalment l’Arquebisbe va agrair la donació de la imatge de la família Marfany i del quadre de pintura de l’autora Margarida Cepeda que seran pròximament instal·lats en l’església de St. Julià.

La imatge de la Mare de Déu de Canòlich donada per la família Marfany és una talla de fusta policromada de pi de 102 cm d’alçada, que fou tallada per Josep Arquimbau cap el 1940 i beneïda el 24 d’agost de 1941. Aquesta talla fou encarregada per Mn Enric Marfany Gosset, que fou acollit a Sant Julià de Lòria durant la Guerra Civil espanyola, després de veure cremada la parròquia de la que era Rector i la seva pròpia casa. En motiu del seu gran agraïment i per una promesa a la Mare de Déu de Canòlich, a la que es va encomanar en fugir de Barcelona el 1936, va donar la talla a la parròquia de Sant Julià i Sant Germà. Mn Marfany havia estat present en els actes de celebració dels 700 anys de la troballa de la Mare de Déu, on s’havia posat de manifest l’enyorament dels lauredians de la seva Mare de Déu, que tenien molt allunyada, al Santuari, on era inaccessible per a malalts i gent gran. Aquesta talla doncs, ha estat durant molts anys la talla que havien adorat i amb la que han pregat centenars de persones de Sant Julià en els darrers decennis, fins que Mn. Argelagós va encarregar una còpia de la Mare de Déu romànica per deixar-la al Santuari i va baixar l’original a la parròquia per raons de seguretat. Aleshores, fou quan la família Marfany passà a custodiar la Mare de Déu que el dia 1 de maig va retornar a la parròquia, on ocuparà un lloc propi.

Al final de la Missa es va beneir el quadre de pintura de l’autora Margarida Cepeda és una obra que pretén reproduir la imatge de la Mare de Déu de Canòlich en els 800 anys de la seva troballa.

Compartir