Dimecres de Cendra

La Santa Quaresma, camí vers la Pasqua, es va iniciar el dimecres dia 22 de febrer a tota la diòcesi d’Urgell amb les celebracions del Dimecres de Cendra i amb el gest litúrgic de la imposició de la cendra, com a signe de penediment i de conversió. A la Catedral de Sta. Maria de La Seu d’Urgell, l’Arquebisbe Joan-Enric va presidir la celebració eucarística que es va dur a terme amb la presència del M.I. Capítol. Es van beneir les cendres, senyal de la debilitat i poca consistència de totes les coses creades i de cada crisyià, i el Degà, Mn. Benigne Marquès, fou l’encarregat d’imposar la cendra al cap de l’Arquebisbe i després ell a tots els fidels.

A la seva homilia, Mons. Vives animà a viure la Quaresma amb els 3 grans instruments que l’Església ens proposa: la pregària, el dejuni i l’almoina. La cendra sobre el cap ens recorda que som pols i que a la pols tornarem, i que ens hem de convertir i creure més en l’Evangeli. Però sobre aquesta pols, el nostre Déu ha infós el seu Esperit de vida.

El dejuni viscut com a experiència de privació i solidaritat, viscut amb senzillesa de cor, porta a descobrir de nou el do de Déu i a comprendre que som febles criatures que, a imatge i semblança seva, troben en Ell el seu destí. La Quaresma és un pelegrinatge que implica tota la nostra vida, tot allò que som. És el temps per a verificar els camins que estem recorrent, per tornar a trobar el camí de retorn a casa, i redescobrir el vincle fonamental amb Déu, del qual en depèn tot. El Pare que ens crida a retornar a la llar dels fills, és el que surt de casa per venir misericordiós a abraçar-nos; el Senyor que ens guareix és Aquell que es va deixar ferir a la Creu; l’Esperit que ens fa canviar de vida és Aquell que bufa amb força i dolçor sobre el nostre fang. El sagrament de la reconciliació és un instrument privilegiat per a tornar a la part de Déu i l’Arquebisbe animà a celebrar-lo personalment durant aquesta Quaresma.

La celebració que es va dur a terme a totes les parròquies de la diòcesi, va aplegar molts fidels.

Compartir