Missa funeral per Mn. José de Jesús Navas a Isona

El dia 4 de febrer a la Parròquia de la Mare de Déu Assumpta d’Isona (Pallars Jussà), d’on era Rector, va tenir lloc l’Eucaristia funeral per l’etern descans de l’ànima de Mn. José de Jesús Navas (a.c.s.), traspassat el dia 23 de desembre de 2022 a Miami (Florida-Estats Units d’Amèrica), on es trobava per passar-hi les festes dadalenques amb la seva família. L’Eucaristia fou presidida per l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, i concelebrada pel Vicari de Pastoral, Mn. Antoni Elvira, per l’Arxiprest de Pallars Jussà, Mn. Alfons Velásquez, i per una vintena de preveres d’Urgell. Solemnitzaren els cants de l’Eucaristia la coral parroquial d’Isona. Entre els fidels presents hi havia els germans de Mn. Navas, una representació de la seva família, vinguda expressament des d’EUA, l’Alcaldessa d’Isona, Il·lma. Sra. Rosa Amorós i una gran quantitat de fidels d’Isona i dels pobles veïns als quals servia el prevere traspassat.

A l’inici de la celebració eucarística, l’Arquebisbe va agrair la presència dels familiars de Mn. Navas i de les seves cendres que havien estat traslladades expressament des dels EUA per a celebrar l’Eucaristia en el poble que ell havia servit pastoralment llargs anys. Tot seguit l’Alcaldessa d’Isona va agrair els presents la seva assistència i va destacar alguns dels trets i de les fites pastorals del qui fou rector de la població, entre elles, diverses obres al temple parroquial.

Tot seguit, el secretari general del Bisbat, com és costum de la Diòcesi, va llegir aquest breu resum del recorregut pastoral de la vida de Mn. José de Jesús Navas:

Mn. José de Jesús NAVAS DÍAZ va néixer a Cúcuta (Colòmbia) el 25 de maig de 1956. Va cursar els seus estudis de filosofia i teologia a la Universitat de San Buenaventura de Bogotà (Colòmbia). Acabà els cursos formatius al Seminari d’Urgell i fou ordenat de prevere a la Catedral de Sta. Maria d’Urgell el dia 25 de juny de 1994 per l’Arquebisbe Joan Martí i Alanis.

Estrenà el seu ministeri presbiteral el 1994 com a Vicari parroquial de Guissona i Rector de Florejacs i Palou de Florejacs.

L’any 1995 el Sr. Bisbe el nomenà Rector de Rialp, i les parròquies d’Altron, Caregue, Llagunes, Llessui, Montenartró, Rodés, Saurí, Vilamur i Sorre, pobles que serví pastoralment fins la interrupció del curs 2002-2003 per ampliar  estudis a Roma sobre bens culturals de l’Església.

L’any 2006 fou nomenat també Rector de Llavorsí, Aidí i Baiasca.

El 2007 el Sr. Bisbe el nomenà Rector d’Isona, i també de Llordà, Basturs, Covet, Biscarri, Benavent de la Conca, Bóixols, Abella de la Conca, Sant Romà d’Abella, Conques i Figuerola d’Orcau. Pobles que ha servit pastoralment fins el darrer moment de la seva vida.

L’any 2008 passà a ser membre del Consell Presbiteral d’Urgell.

Aprengué l’art de la pintura d’icones i fins i tot va organitzar alguns cursos d’iconografia religiosa al Santuari del Sant Crist de Balaguer.

L’any 2021 inicià una llarga lluita contra la malaltia amb tractaments a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida amb l’acompanyament de la seva família i dels companys sacerdots, residint a Bellpuig. 

El desembre de 2022 viatjà a Miami (Florida – Estats Units d’Amèrica), per passar-hi els Nadals amb la seva família, cosa que li feia molta il·lusió i que els metges de l’Arnau de Lleida van acceptar, perquè podia ser positiu per als seus ànims, de cara a mantenir el tractament a què estava sotmès des de feia temps. Ho havia viscut amb gran fe i serenitat.

Va arribar a Miami el 8 de desembre però el dissabte dia 17 de desembre, sobtadament, va patir una forta hemorràgia interna, fou ingressat al Baptist Hospital i, malauradament, no van poder aturar les hemorràgies i el dia 23 desembre va traspassar envoltat de la seva família.

El dia 31 de desembre a la parròquia Nostra Senyora de Lourdes de Miami, es va celebrar la Missa exequial “corpore insepulto” presidida pel Sr. Bisbe Auxiliar de l’arquebisbat de Miami. La cerimònia va ser retransmesa via online i va poder ser seguida des de Catalunya per l’Arquebisbe Vives i sacerdots i amics des del Bisbat d’Urgell. A la parròquia de la Mare de Déu Assumpta d’Isona s’hi va reunir un bon grup de feligresos que van seguir tota la cerimònia pregant pel seu repòs etern.

Seguint les darreres voluntats de Mn. José de Jesús, les seves despulles mortals, seran traslladades junt amb les de la seva mare, a on resideixen els seus familiars. 

A la seva homilia l’Arquebisbe Joan-Enric va destacar l’art que tenia el prevere traspassat a l’hora de pintar icones i com a través d’aquest art s’expressava la vida de tot sacerdot: ser mediació per a portar els fidels a Jesús com les icones boniques que pintava, que tenen una gran simbologia teològica. Mons. Vives va destacar l’aspecte silenciós i meditatiu de Mn. Navas, que l’havia portat fins i tot a plantejar-se la vida monàstica, i com la seva intercessió per tot el poble de Déu, era una manera identitària de tot prevere: pregar pel poble que li ha estat confiat. Va destacar com havia lluitat contra la malaltia amb serenitat, fe i coratge, recolzat pels seus familiars, i pels seus companys preveres, i com havia donat un bonic testimoni de confiança en el Senyor fins al darrer moment de la seva existència.  Finalment l’Arquebisbe va demanar als fidels que, malgrat els límits de la condició humana, valoressin el servei i el do que tot sacerdot porta i és per als altres, i que perseveréssim pregant per les vocacions.

Acabada la celebració de la Missa un germà de Mn. Navas agraí la presència i l’estima del poble de Déu envers el seu germà prevere i l’Arquebisbe Joan-Enric volgué agrair la comprensió que la parròquia d’Isona i els pobles de la Conca Dellà van tenir amb el seu Rector suplint-lo davant les necessitats de la seva malaltia i del dur tractament al qual fou sotmès a Lleida. També va anunciar que Mn. Alfons Velásquez, Rector de Tremp i Arxiprest de Pallars Jussà, seria el nou Rector d’Isona i que es vetllaria per poder ajudar les comunitats cristianes amb alguna col.laboració pastoral. Les despulles mortals de Mn. Navas,  tal com era el seu desig, reposaran amb les de la seva mare, a Miami on viu la major part de la família

Compartir