Una delegació d’Urgell encapçalada per l’Arquebisbe i Copríncep Mons. Joan-Enric Vives es va reunir el dia 25 de gener a la seu de la Conselleria a Barcelona, amb el Conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Hble. Sr. Carles Campuzano i Canadès, per presentar-li el projecte del Centre de Salut Mental de l’Alt Pirineu que promou el Bisbat d’Urgell i que compta amb la participació del Ministeri de Salut del Govern d’Andorra i que serà gestionat per Benito Menni CASM, de la Congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús, d’acord amb el conveni signat per totes tres institucions al Palau Episcopal el 24 d’octubre de l’any passat.
L’Arquebisbe d’Urgell estava acompanyat pel Dr. Joan Orrit Clotet, Director gerent de Benito Menni CASM Sant Boi; Dr. José Antonio Larraz, Director assistencial de la Província Benito Menni de Germanes Hospitalàries; la Sra. Maria Emília Gil, Directora Fundació Catalana d’Hospitals; l’Il·lm. Sr. Francesc Viaplana, Alcalde de La Seu d’Urgell; i Mn. David Codina, cap de gabinet de l’Arquebisbe. Per part de la Generalitat de Catalunya, a més del Conseller Campuzano van assistir a la reunió el Sr. Oriol Amorós, Secretari general del Departament i el Sr. Oriol Puig, Cap de Gabinet del Conseller.
El projecte del Centre de Salut Mental de l’Alt Pirineu té com a finalitat posar al servei de la ciutadania de les comarques pirinenques i del Principat d’Andorra els recursos que calen per a ajudar les persones amb problemes relacionats amb la salut mental, i les seves famílies.
El Bisbat d’Urgell ofereix uns espais propis situats a l’edifici del Seminari Diocesà, a La Seu d’Urgell, per a la localització i els equipaments necessaris per a la consecució del Centre de Salut Mental; mentre que, pel que fa als serveis als malalts, l’acord es concreta en tres eixos principals: l’atenció a persones d’edat adulta que precisin fases d’hospitalització de mitja o llarga estada; l’atenció en l’etapa infantil-juvenil, en règim tant d’ingrés com d’hospitalització parcial, prioritzant l’adolescència; i la col·laboració en activitats docents i de recerca. Els serveis promoguts es basen en el model de recuperació, un model centrat en la persona en què la continuïtat assistencial i l’acompanyament del cicle vital són claus.
L’atenció als malalts anirà a càrrec de Benito Menni Complex Assistencial en Salut Mental (CASM), un grup de centres assistencials, concertats amb la Generalitat de Catalunya, que pertany a les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús. Els valors que regeixen la institució i tota la seva activitat són l’hospitalitat, entesa com un servei al pròxim, tenir cura i acompanyar, integrant “ciència i caritat”, en paraules de Sant Benet Menni; la qualitat en l‘atenció sanitària i social, basada en el treball i compromís de tots en la millora contínua i en el camí cap a l’excel·lència; i l’ètica com una forma de sentir, pensar i actuar, amb la priorització i sensibilitat cap a les necessitats de les persones més desafavorides.