Visita del Conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya

L’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, va rebre divendres 13 de gener la visita del Conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Hble. Sr. Manel Balcells, al Palau Episcopal de La Seu d’Urgell.

A la trobada que van mantenir hi varen assistir el Representant personal del Copríncep episcopal i Vicari General, Mn. Josep M. Mauri, i Mn. David Codina, cap de gabinet de l’Arquebisbe. El Conseller anava acompanyat del Gerent Territorial de l’ICS a Lleida, Sr. Alfons Segarra, la Secretària d’Atenció Primària i Participació de Salut Sra. Carme Bertral, i del Delegat del Govern a l’Alt Pirineu, Il·lm. Sr. Josep Castells. També van assistir a la trobada l’Alcalde de La Seu d’Urgell, Il·lm. Sr. Francesc Viaplana, el Vicealcalde Il·lm. Sr. Jordi Fàbrega i la  cap d’oficina de la Delegació del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Sra. Marian Lamolla.

Després de la trobada amb l’Arquebisbe es van traslladar a l’edifici del Seminari Diocesà on el Conseller va poder conèixer les instal·lacions que està previst que acullin el Centre de Salut Mental de l’Alt Pirineu que promou el Bisbat d’Urgell i que compta amb la participació del Ministeri de Salut del Govern d’Andorra i de la Generalitat.

El projecte del Centre de Salut Mental de l’Alt Pirineu té com a finalitat posar al servei de la ciutadania de les comarques pirinenques i del Principat d’Andorra els recursos que calen per ajudar les persones amb problemes relacionats amb la salut mental, i les seves famílies.

El Bisbat d’Urgell ofereix uns espais propis situats a l’edifici del Seminari Diocesà, a La Seu d’Urgell, per a la localització i els equipaments necessaris per a la consecució del Centre de Salut Mental; mentre que, pel que fa als serveis als malalts, l’acord es concreta en tres eixos principals: l’atenció a persones d’edat adulta que precisin fases d’hospitalització de mitja o llarga estada; l’atenció en l’etapa infantil-juvenil, en règim tant d’ingrés com d’hospitalització parcial, prioritzant l’adolescència; i la col·laboració en activitats docents i de recerca. Els serveis promoguts es basen en el model de recuperació, un model centrat en la persona en què la continuïtat assistencial i l’acompanyament del cicle vital són claus.

L’atenció als malalts anirà a càrrec de Benito Menni Complex Assistencial en Salut Mental (CASM), un grup de centres assistencials, concertats amb la Generalitat de Catalunya, que pertany a les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús. Els valors que regeixen la institució i tota la seva activitat són l’hospitalitat, entesa com un servei als altres, tenir cura i acompanyar, integrant “ciència i caritat”, en paraules de Sant Benet Menni; la qualitat en l‘atenció sanitària i social, basada en el treball i compromís de tots en la millora contínua i en el camí cap a l’excel·lència; i l’ètica com una forma de sentir, pensar i actuar, i la priorització i sensibilitat cap a les necessitats de les persones més desafavorides.

Compartir