Visita i celebració nadalenca al Centre Penitenciari d’Andorra

Com ja és tradició en aquestes festes de Nadal, l’Arquebisbe i Copríncep, Mons. Joan-Enric Vives, va visitar el Centre Penitenciari de “La Comella” del Principat d’Andorra la tarda del dia 20 de desembre i hi va celebrar el Nadal. Va tenir una breu reunió amb el Director i Director adjunt del Centre, Sr. Miquel Àngel Garcia i Sr. Carles Oferil i després va presidir l’Eucaristia. Al final va saludar personalment cadascun dels interns. Mons. Vives anava acompanyat per l’Adjunt del Representant Personal del Copríncep, Sr. Eduard Ibáñez i per la Delegada de Mitjans, Sra. Cristina Orduña.

Van concelebrar la missa l’Arxiprest de les Valls d’Andorra i Delegat diocesà de pastoral penitenciària, Mn. Ramon Sàrries, i el Secretari general, Mn. David Codina. I uns 30 professors i alumnes del les Escoles Mare Janer, Sda. Família i Sant Ermengol van animar els cants amb música.

A la trobada amb el Director i Subdirector, l’Arquebisbe va ser informat de la situació actual dels presos interns, els funcionaris i el Centre Penitenciari. La Direcció del Centre va explicar l’evolució en el darrer any dels interns pel que fa al nombre i tipologies, les problemàtiques que els han portat al Centre, i el tipus d’acompanyament que es dona als interns i les internes. I les necessitats de més espais per a la formació permanent dels interns, així com necessitats en aparcament.

Actualment hi ha 50 persones internes, dels que 12 estan en règim d’arrest i 5 dels interns són dones. El Centre Penitenciari ha signat recentment un conveni amb el SAAS d’atenció als interns i s’han programat nous tallers i formacions. Hi ha tallers de ioga, de cine-fòrum (aquest ofert per Càritas de Sant Julià), formacions en millora d’habilitats manuals i d’altres. Hi ha 5 professors voluntaris, i específicament, 25 professionals i voluntaris per a l’Àrea de Salut Mental que actualment s’ha habilitat en la zona per a joves, donat que no hi ha joves interns. Hi ha un usuari d’aquest espai, que es mira que sigui atès de la millor manera possible, fent avaluacions de la seva situació de manera periòdica.

Mons. Vives a la seva homilia exhortà els interns a viure la festa de Nadal com un moment de joia i d’esperança malgrat trobar-se en situació de privació de llibertat i lluny de la pròpia família. El naixement de Jesús venç tota reclusió i dóna esperança, malgrat les dificultats, ja que compartint la nostra naturalesa humana amb la seva encarnació, fet pobre i acollit pels pastors pobres, Déu ha donat una dignitat immensa a tota persona humana, per més que hi hagi pogut haver-hi pecat o errors en la seva vida. L’Arquebisbe animà els participants a l’Eucaristia a no deixar-se abatre i a confiar que tard o d’hora es tornaran a trobar en llibertat amb els seus éssers estimats i, en diverses llengües, desitjà la pau que Jesús infant porta a Betlem perquè a Déu res no li és impossible, i en Ell tot ho podem.

Al final de la missa, cada intern rebé un lot-obsequi de Càritas Andorrana i un llibre amb l’Evangeli de cada dia, i pogué saludar personalment el Copríncep o fer-li arribar algun missatge o petició. Molts ho aprofitaren per fer-li conèixer les seves inquietuds i el seu agraïment.

Posteriorment tingué lloc una petita explicació didàctica per als joves que havien acudit a la celebració eucarística, sobre el Centre i la seva organització interna i cadascun va rebre un obsequi fet pels reclusos, en senyal d’agraïment. El Copríncep episcopal volgué agrair en nom de tot el País el treball de tots els funcionaris i membres del Cos Penitenciari d’Andorra en l’exercici de la seva funció i així ho deixà escrit en el Llibre d’Honor del centre on va signar.

Compartir