El Santuari de Núria rep una còpia de la Mare de Déu de Núria procedent de Suïssa on ha estat durant 77 anys per seguretat

El dia 31 de maig, festa de la Visitació, el Santuari de Núria va rebre una peça de gran valor, una còpia de la Mare de Déu de Núria realitzada l’any 1940 per encàrrec de la família Carreras, que es va exiliar a Suïssa durant la Guerra Civil. El Sr. Manuel Carreras, gendre de l’humanista i científic Rafael Patxot, durant cinc anys havia custodiat la talla original durant la Guerra civil. Mn. Bonaventura l’havia tret del santuari i portat a França d’amagat l’any 1936 per evitar que la cremessin durant el conflicte. La família Patxot es va oferir per endur-se-la a Suïssa i custodiar-la el temps que calgués. Aprofitant que tenien l’original, van demanar a un artesà suís que els fes dues còpies. Una, continua al bisbat de Friburg, i l’altra, és la que s’ha cedit al Santuari. 
És una imatge «molt fidel» a l’original, si bé manté els colors foscos que la talla tenia en aquella època en què no s’havia restaurat. La fins ara propietària, Sra. Núria Carreras Patxot, ha volgut donar-la al Santuari amb el desig que sigui venerada i exposada en un lloc públic. L’encarregat de dur-la des de Suïssa ha estat el Sr. Manuel Castellet, expresident de l’Institut d’Estudis Catalans i amic personal de Carreras. L’ha lliurat al Mossèn del santuari juntament amb la documentació oficial de la donació en presència de l’Alcaldessa de Queralbs.

Manuel Castellet va publicar fa quatre anys el llibre ‘L’exili de la marededéu de Núria’ (1936-1941) on reconstruïa el viatge de la talla per França i Suïssa fins al seu retorn l’any 1941. El llibre volia ser un homenatge a totes les persones que la van custodiar. Entre elles, hi havia la família de Rafael Patxot, científic i mecenes català, que va endur-se la talla original des de Perpinyà fins a Suïssa. Allà la va custodiar a diferents indrets fins que l’any 1941 es va retornar al Santuari. Un any abans, però, el seu gendre, Manuel Carreras, va encarregar a un artista que en fes dues còpies. Una d’aquestes, es conserva encara al bisbat de Friburg, i l’altra va quedar com a record familiar. I és aquesta última la que s’ha lliurat ara al Santuari del Bisbat d’Urgell. La còpia de la imatge serà col·locada a la veneració dels fidels a l’ermita de Sant Gil, que hi ha a prop del Santuari.

En aquest 2017 es compleixen cinquanta anys d’un altre episodi que va viure la Mare de Déu de Núria, quan va ser segrestada per un grup de joves antifranquistes la matinada del 9 de juliol del 1967. Coincidint amb aquesta efemèride, la productora Zeba Produccions Audiovisuals presentarà el documental ‘El segrest de Núria’ on reconstrueixen els fets de la mà dels seus protagonistes. La preestrena serà el proper 6 de juny a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans a Barcelona. El mateix dia, Manuel Castellet i Rosa Anna Felip presentaran el llibre ‘Mossèn, ens han pres la marededéu!’, que també han col·laborat en el documental, relaten els fets a partir de la documentació que han recopilat d’aquells fets.

Compartir