Trobada ibèrica d’intel·lectuals i professionals catòlics a Balaguer

El moviment Euscat, que organitza cada dos anys el Fòrum d’intel·lectuals i professionals catòlic, es va trobar el cap de setmana del 4 al 6 de novembre al Santuari del Sant Crist de Balaguer, acollits per la diòcesi d’Urgell. El Vicari General, Mn Josep M. Mauri, va donar-los la benvinguda en nom de l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, que estava a Madrid amb motiu de la Trobada de Rectors i Formadors de les diòcesis d’Espanya, i va posar en relleu la importància d’aquests espais de reflexió i formació que es creen a partir del treball de Pax Romana. També s’hi va fer present als actes la Delegada de Mitjans de Comunicació, Cristina Orduña.

Unes 40 persones es van trobar al Sant Crist des de divendres a la tarda, i es van concentrar en el dissabte les ponències d’Alfreda Ferreira da Fonseca, Professora de filosofia i responsable de moviment eclesial NOS que va parlar de “credulitat i incredulitat, camins Incompatibles?” i el desafiament de les mediacions; i de Ignasi Boada, Doctor en Filosofia i llicenciat en Ciències Polítiques que va fer una intervenció sobre el “Diàleg amb la indiferència? Límits i oportunitats”. Totes les ponències van anar seguides d’interessants diàlegs i reflexions dels assistents.

Aquest moviment Euscat acull professionals que formen part del MIIC-Pax Romana, una comunitat global d’intel·lectuals i professionals catòlics, involucrats en el mon amb una espiritualitat d’acció: el seu enfoc és l’evangelització de la vida professional i intel·lectual, a través de la formació de líders laics, i estan compromesos amb l’opció pels pobres, el diàleg i el suport de les dones i els joves professionals. L’Euscat es va iniciar l’any 2008, amb professionals i intel.lectuals de Catalunya i el País Basc, i més tard, el 2017, es van incorporar membres de Navarra i Portugal.

En son membres d’Euscat, el Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona (MPCB), creat el 1990, format per una quinzena de grups de professionals de Revisió de Vida, per tal de viure la fe des del compromís social. La major part dels seus membres provenen del Moviment d’Universitaris Cristians de Catalunya (MUEC), moviment d’acció catòlica estudiantil català, que va actuar entre 1970 i 2002, també vinculat a Pax Romana; el Grup de Juristes Roda Ventura, vinculada al MIIC- Pax Romana, dins de la branca Secretariat Internacional de Juristes-MIIC, dedicat a la defensa dels drets humans, especialment com a portaveu del MIIC a la Comissió de Drets Humans de Nacions Unides (Ginebra); la Fundació Joan Maragall, dedicada a la promoció de l diàleg fe i cultura, presidida per Antoni Matabosch durnat molts anys, després per Josep Maria Carbonell i avui David Jou; l’associació Barandiaran Kristau Alkartea, de la diòcesi de Bilbao, que aplega un centenar de professionals, per tal de ser presència eclesial en el món social i cultural; Solasbide, una associació que aplega una cinquentena de professionals catòlics de la diòcesi de Pamplona, creada fa uns deus anys i Metanoia: Moviment portugués de Pax Romana, de característiques similars al anteriors.

Compartir