Jornades de Delegats de Pastoral de la Salut

Durant els dies 26, 27 i 28 de setembre, van tenir lloc les XLVI Jornades Nacionals de Delegats de Pastoral de la Salut, que es van celebrar a Madrid. La trobada va ser organitzada per la Subcomissió Episcopal per a l’Acció Caritativa i Social del Departament de Pastoral de la Salut de la Conferència Episcopal Espanyola amb el lema «Acompanyar en el patiment». D’Urgell hi va participar el Delegat, Mn. Ignasi Navarri.

Les jornades van ser presidides pel bisbe responsable, Mons. Vicente Ribas Prats, i conduïdes pel director del Departament de pastoral de la salut, Mn. José Luis Méndez, sacerdot i metge que durant els darrers anys ha estat coordinant la tasca realitzada per part de tots els delegats de les diferents diòcesis.

Les jornades van tractar diferents aspectes, com per exemple temes organitzatius de les diferents delegacions, qüestions científiques sobre diverses patologies i els patiments que ocasionen als malalts i familiars, reflexions sobre la importància de l’acompanyament en els moments d’angoixa o diversos testimonis d’amor i esperança dins l’adversitat i el patiment de les persones. Tot viscut en un ambient de pregària i de germanor.

Mons. Juan Antonio Martínez Camino, bisbe auxiliar de Madrid, va oferir una ponència en la qual va donar sentit al patiment dins l’esperança cristiana a partir d’un model inspirat en el patiment de Jesucrist mort en creu i ressuscitat, fet que ha de ser la llum dels cristians. Per altra banda, l’hematòleg i delegat de la diòcesi de León, Dr. Fernando Escalante, va fusionar ciència i testimoni de fe i amor explicant la implicació medicosocial de les malalties «rares» en el nostre temps. Escalante va exposar la seva experiència personal de superació del dolor pel fet de tenir una filla amb paràlisi cerebral, a partir de l’amor, la fe i l’esperança en Crist.

Per últim, la Dra. Amaya Palomo, geriatra de l’Hospital de Torrejón; i el sacerdot psiquiatra Dr. Alberto Cano, van exposar com es pot portar la convivència amb el patiment i quines claus podem utilitzar per acompanyar en el patiment psíquic.

Compartir