Mons. Vives predica a La Laguna (Tenerife) el Quinari en honor al Ssm. Crist

La Catedral de San Cristóbal de La Laguna (Diòcesi de Tenerife) va acollir els dies 11 al 14 de setembre el tradicional Quinari en honor al Santíssim Crist de La Laguna, que enguany va ser predicat per l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, convidat pel Bisbe de Tenerife, Mons. Bernardo Álvarez i per l’Esclau Major de l’Esclavitud del Crist de la Laguna, Dr. Francisco Doblas.

Durant quatre dies va oferir Mons. Vives reflexions i motius per a l’esperança cristiana, i sobre la nostra adhesió a Jesucrits Mort i Ressuscitat, que dóna la vida per tots, en la seva predicació dins la missa vespertina diària de les 20 h. a la Catedral. També durant aquells dies a l’Illa de Tenerife va visitar altres realitats diocesanes, com les Monges Clarisses, les Monges Dominiques, la Residència dels sacerdots jubilats i la seu del Bisbat de San Cristóbal de La Laguna, que va sofrir fa uns anys un terrible incendi destructor i ara està totalment reconstruït.

El dia 14 de setembre, va ser la celebració més solemne, en escaure’s la festa litúrgica de l’Exaltació de la Santa Creu i ser la festa del Patró de la Ciutat que ho havia estat de tota la Diòcesi Nivariense. La jornada del dia 14 es va iniciar amb la processó cívica-militar, amb el pendó reial, des de les cases consistorials fins al temple principal de la diòcesi.

A les 10:45 h., A la plaça de la Catedral, va tenir lloc la rebuda al President del Govern de Canàries, Excm. Sr. Ángel Víctor Torres, que aquest any ostentava la representació oficial de S.M. el Rei Felip VI. Més tard, a la porta del temple de la Catedral, Torres va ser rebut pel Bisbe de Tenerife, Mons. Bernardo Álvarez Afonso i per Mons. Vives i el Cabildo. Després s’inicià la celebració solemne de l’Eucaristia.

A l’Eucaristia, cantada pel cor de l’Orfeó La Paz, s’hi feren presents diferents autoritats civils i militars. Entre elles, el President del Parlament de Canàries, Gustavo Matos; el Subdelegat del Govern, Jesús Javier Plata; el president del Cabildo de Tenerife, Pedro Martín; l’Alcalde de San Cristóbal de La Laguna, Luis Yeray Gutiérrez; la rectora de la Universitat de La Laguna i pregonera aquest any de les festes, Rosa Aguilar, i el tinent general jefe del Mando de Canàries, Excm. Sr. Alejandro Escámez. Van participar a la celebració, l’Esclau Major del Crist, Francisco Doblas, junt a nombrosos membres de l’Esclavitud i Capítol Catedral amb el clergat i una gran quantitat de fidels.

Mons. Vives, en la seva predicació, va subratllar el sentit per al viure, el valor del compromís i l’esperança que brolla de Crist Crucificat, l’amor de Déu. “Quan ens fixem en la bella imatge del Crist de la Laguna, ens adonem  del gran amor de Déu. La figura del crucificat no és una invitació a la resignació. En Crist descobrim una nova dimensió del dolor, una nova esperança. Ho hem viscut durant la pandèmia, en l’erupció del volcà de La Palma, en l’acollida als refugiats de les guerres i durant la crisi econòmica, enmig del sofriment, trobàvem el servei de tants sanitaris i forces d’orde, personal essencial, sacerdots, l’ajuda fraternal dels nostres veïns, l’ajuda excepcional de Càritas i la solidaritat de tots envers els necessitats. etc.

En un altre moment de la seva homilia, l’Arquebisbe d’Urgell es va referir a la guerra d’Ucraïna, a la crisi energètica que assota al planeta i a tants altres aspectes que requereixen un compromís fort per part de tots. “Treballem junts. Pel bé comú hem d’estar units. A La Palma ho hem comprovat. Quanta solidaritat. Demanem-li a Déu que aquesta generositat continuï. Crist il·lumina i revela l’experiència de l’amor, que hi ha al cor de tot ser humà”.

L’Arquebisbe també va destacar que un altre tema que ens ha de preocupar molt avui dia és que els joves troben el veritable sentit de la vida. “Hem de treballar compromesos perquè els joves tinguin futur, treball digne, habitatge, condicions de vida dignes”. Finalment Mons. Vives exhortà a venerar al Crist de la Laguna amb tres besades: “el primer bes, d’agraïment: per la fe, per haver-lo conegut. També un bes de conversió: besar el Crist perquè no hem estimat suficientment. I el tercer bes d’amor i solidiaritat: demanem a Déu l’ajuda perquè cada dia creixi més el nostre amor envers Ell”. Finalment, l’Arquebisbe animà a donar gràcies per la feina de Càritas Espanyola que enguany compleix el seu 75è aniversari amb el lema “75 anys d’amor per als altres”, i per Caritas de Tenerife que en compleix 70, i recordà la frase de Sant Joan de la Creu: “Posa amor, on no hi ha amor, i en trauràs amor”.

L’Eucaristia va concloure amb la Benedicció del Senyor impartida pel bisbe Nivariense als fidels. Més tard, es va iniciar la processó de retorn de la venerada imatge al seu Santuari Real.

Compartir